capitolium
Kép: Nature

Egyelőre nem sok jót hozott az, hogy a pénzember felvásárolta a Twittert, sőt, visszatértek rá azok is, akik a Capitolium elfoglalását intézték. 

Az, hogy Elon Musk a saját elmondása szerint az emberiséget szem előtt tartva felvásárolta a Twittert, jelenleg nagyjából egyetlen pozitívumot sem hozott. Sajtóértesülések szerint a dolgozók felét feleslegesnek tartja, de ami még rosszabb, a szólásszabadság jegyében visszatért a felületre a Capitolium megrohamozásáért felelős QAnon is. Ez egy olyan szerveződés, amely a korábbi elnököt, Donald Trumpot támogatja, miközben összeesküvés-elméletekkel bombázza a világot. Olyanokkal például, hogy Trump titkos háborúban állt a hollywoodi pedofil sátánistákkal, de leginkább mégis arról ismertek, amit az elnökválasztás után műveltek. A voksolás után az elnöki szék elvesztése miatt őrjöngő Trump ugyanis addig hergelte a népet, hogy az betört a Capitoliumba. Érdekessége a dolognak, hogy a volt elnök ezt követően nem túl elegánsan kihátrált támogatói mögül. A Media Matters, egy progresszív nonprofit megfigyelőcsoport új jelentése szerint a QAnonról a Twitteren október végén erős aktivitást mutató fiókok majdnem fele áprilisban jött létre.

Kép: WSJ

Ez a dátum azért fontos, mert ekkor vált nyilvánossá, hogy Musk esetleg megveszi a közösségi platformot. Az összeesküvés-elméletről beszélő fiókok növekvő száma mellett a jelentés azt is megállapította, hogy a QAnon influencerek, akiket korábban kitiltottak, visszatértek a platformra. A Boston melletti Tufts Egyetem kutatói 2022 júliusától októberéig elemezték a tweeteket. Olyan posztokat vizsgáltak, amelyek “a négy legmérgezőbb és legtrendibb politikai narratíva” körül forogtak: polgárháború, választási csalás, a szavazás állampolgári ellenőrzése, valamint a pedofíliára vonatkozó vádak. Ezeket a narratívákat a QAnon-hívők is gyakran megvitatják. Musk vásárlása előtt a Twitteren ezekről a témákról folytatott beszélgetések a félretájékoztatás cáfolatára és az azt terjesztők kritizálására összpontosítottak, de a dolgok októberben megváltoztak. “Az akvizíció után a beszélgetés minősége romlott, egyre több szélsőséges és gyűlöletkeltő tartalom terjesztője tesztelte a Twitter által megengedett határokat” – írták a kutatók. Öt éve, hogy a QAnon a 4chan-en megindult. Azóta az összeesküvés-elméletei olyan szintre nőttek, hogy egy 2022-es tanulmány szerint minden ötödik amerikai hitt benne. A QAnon a COVID-19 világjárvány idején nagymértékben növelte a hívők számát, ami sokakat arra késztetett, hogy oltásellenessé váljon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!