Kutatás: brokkoliszag utalhat az idegen élet jelenlétére

Bár ez elsőre nagyon furcsán hangozhat, egy új kutatás szerint, ha létezik földönkívüli élőlény más bolygókon, amely hasonlít az általunk ismert élethez, akkor az úgy viselkedhet, mint egy brokkoli.

A tudósokat hosszú évtizedek óta izgatja a földönkívüli élet lehetősége, az elmúlt években pedig különösen megszaporodtak az ezzel kapcsolatos kutatások. Egy újonnan létrehozott kutatócsoport például azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kidolgozzanak egy protokollt, amely biztonságosan alkalmazható lenne, ha a földönkívüliek kapcsolatba lépnének a Földdel. Természetesen az űrben is gőzerővel zajlanak az ezzel kapcsolatos vizsgálódások, a Hubble utódjának szánt James Webb például minden korábbinál messzebbre képes látni a mélyűrben.


A Földön létező életnek számos kézzel fogható jele van, ilyen például a metiláció folyamata, amely során többek között a brokkoli, az algák és sok más növény gázokká alakítja a méreganyagokat. Michaela Leung, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatója nemrégiben készített egy tanulmányt, amelyben arról ír, hogy rendkívül kicsi az esélye annak, hogy ezek a gázok olyan helyen is jelen legyenek, ahol nincs élet – írt erről a Space. Ezt alapul véve, a tudósok úgy vélik, hogy a megfelelő gázok jelenléte lehet az idegen élet titka.

Leung szerint az egyik gáz, amely különösen fontossá válhat a közeljövőben az a metil-bromid (CH3Br). Ennek oka, hogy ez az anyagot szinte kizárólag csak élőlények állítják elő, ráadásul csak egy évig marad a légkörben, és ha ennek ellenére érzékelni tudják, akkor azt azt jelenti, hogy élő organizmusokból szabadult fel nemrégiben.

A szóban forgó gázok infravörös tartományban érzékelhetőek, így a nyáron munkába állt James Webb – amennyiben jelen vannak a légkörben – képes lesz észlelni a jelenlétüket az exobolygók légkörében.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?