Bár ez elsőre nagyon furcsán hangozhat, egy új kutatás szerint, ha létezik földönkívüli élőlény más bolygókon, amely hasonlít az általunk ismert élethez, akkor az úgy viselkedhet, mint egy brokkoli.

A tudósokat hosszú évtizedek óta izgatja a földönkívüli élet lehetősége, az elmúlt években pedig különösen megszaporodtak az ezzel kapcsolatos kutatások. Egy újonnan létrehozott kutatócsoport például azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kidolgozzanak egy protokollt, amely biztonságosan alkalmazható lenne, ha a földönkívüliek kapcsolatba lépnének a Földdel. Természetesen az űrben is gőzerővel zajlanak az ezzel kapcsolatos vizsgálódások, a Hubble utódjának szánt James Webb például minden korábbinál messzebbre képes látni a mélyűrben.

A Földön létező életnek számos kézzel fogható jele van, ilyen például a metiláció folyamata, amely során többek között a brokkoli, az algák és sok más növény gázokká alakítja a méreganyagokat. Michaela Leung, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatója nemrégiben készített egy tanulmányt, amelyben arról ír, hogy rendkívül kicsi az esélye annak, hogy ezek a gázok olyan helyen is jelen legyenek, ahol nincs élet – írt erről a Space. Ezt alapul véve, a tudósok úgy vélik, hogy a megfelelő gázok jelenléte lehet az idegen élet titka.

Leung szerint az egyik gáz, amely különösen fontossá válhat a közeljövőben az a metil-bromid (CH3Br). Ennek oka, hogy ez az anyagot szinte kizárólag csak élőlények állítják elő, ráadásul csak egy évig marad a légkörben, és ha ennek ellenére érzékelni tudják, akkor azt azt jelenti, hogy élő organizmusokból szabadult fel nemrégiben.

A szóban forgó gázok infravörös tartományban érzékelhetőek, így a nyáron munkába állt James Webb – amennyiben jelen vannak a légkörben – képes lesz észlelni a jelenlétüket az exobolygók légkörében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!