Megható: utolsó fotóját küldhette haza a marsi szonda

Az InSight napjai leáldoztak, ez lehet az utolsó fotó, amit az űrszonda visszaküldött a Földre a Mars felszínéről. 

„Ez már valószínűleg a vég” – írta a Twitteren Paul Byrne kutató az InSight legújabb (és feltehetően utolsó) fotójához, amelyet a kis jármű október 30-án készített. „Az InSight az Elysium Planitia nevű egyenlítői síkságon él. Egy teljesen kopár, kietlen helyen. Képzeljék el, milyen néma, milyen üres. Milyen magányos” – fűzte hozzá a tudós.


Már tudvalevő volt, hogy a szonda napjai meg vannak számlálva, mivel annyira belepte a por, hogy a napelemek nem tudják elég energiával ellátni a szerkezetet. A tudományos munkálatoknak az eredeti tervek szerint már júliusban vége szakadt volna, ám az InSight csapata úgy döntött, hogy hagyja szárnyalni az eszközt, és működésben hagyja legfontosabb műszerét, amellyel tovább kutathatja a marsi rengéseket.

Az InSight 2018 novemberében érkezett a Marsra, és bár eredetileg két évre tervezték a kutatók, mivel jól alakultak a dolgok, az űrhivatal további két évvel meghosszabbította a küldetését. Földet érése óta a robot folyamatosan szállította az értékes adatokat a Mars szerkezetéről, hogy a kutatók még többet tudjanak a vörös bolygó belsejéről. Nem is olyan rég az InSight-nak az eddig mért legerősebb, 5-ös magnitúdójú földrengést sikerült észlelnie a Marson.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?