Rábukkantak az óceánban a Challenger űrrepülő egy újabb darabjára

Sajnos a Challenger az indítása után tragikus módon megsemmisült, és egy darabjára most bukkantak rá az óceán fenekén. 

1986. január 28-án a Challenger űrsikló röviddel a felszállás után megsemmisült, ami a fedélzeten tartózkodó hétfős személyzet életébe került. Most a szerkezet egy darabját találták meg az óceán alján, Florida partjainál. Egy dokumentumfilmes stáb, amely a History Channel televíziós műsorán dolgozott, repülőgép roncsok keresése közben fedezte fel a víz alatti leletet. Csütörtöki közleményében a NASA elmondta, hogy megvizsgálta a felvételt, és megerősítette, hogy a darabka a Challengerről származik. A History Channel csütörtökön megosztott egy előzetest abból a műsorból, amely a lelet felfedezésével foglalkozik majd.


A felvételen búvárok láthatók, amint homokot takarítanak el a leletről, miközben halak úsznak fölötte. A 6 méteres hosszúságú darabka 20 centiméteres lapokból áll. „Azt hiszem, beszélnünk kell a NASA-val” – mondja az egyik búvár a klip végén. A NASA nem pontosította, hogy az űrsikló melyik részéből származik a szelvény, de úgy tűnik, hogy a hőlapok az űrhajó hasához illeszkednek. Az űrügynökség az évek során több hasonló leletre is bukkant, illetve az űrsikló bal szárnyának egy részét 1996-ban mosta partra a víz Floridában. Az űrsiklóleletek az amerikai kormány tulajdonát képezik. A NASA „jelenleg mérlegeli, hogy milyen további lépéseket tehet a műtárgyakkal kapcsolatban, amelyekkel megfelelően tiszteleghet a Challenger elesett űrhajósai és az őket szerető családok öröksége előtt”.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?