Az Artemis holdrakétéja 6.4 kilométeres távolságot tett meg pénteken, hogy visszatérjen a kilövőállásra, ahol november közepéig fog várakozni.

Az eredeti tervek szerint augusztus 29-én indult volna útnak a NASA holdrakétája, ám időjárásbeli és műszaki okok miatt végül az elnapolás mellett döntöttek az űrhivatal mérnökei. Szeptember 3-án próbálták újra a dolgot, akkor viszont hidrogén-üzemanyag szivárgás lépett fel. A legutóbbi alkalommal az Ian nevű trópusi hurrikán miatt kellett elhalasztani a rajtot, még az indítóállásáról is elszállították a rakétát az összeszerelő-állásához, hogy sértetlenül átvészelje a Floridában tomboló vihart.

A NASA mérnökei alapos vizsgálatnak vetették alá a rakétát, és úgy ítélték, hogy visszaszállítható az indítóállásra, ahol november 14-ig fog várakozni. Ekkor terveznek újra nekiugrani a kilövésnek, reméljük ezúttal nagyobb sikerrel.

A NASA 2025-ben újra embert szeretne küldeni a Holdra, ennek első lépése az Artemis-1 küldetés, melynek alkalmával az új Space Launch System (SLS) óriásrakétát tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra. A NASA célja, hogy a SLS a Hold, majd idővel a Mars emberes kutatásait is kiszolgálja.

A program névválasztása nem véletlen: Artemis, a vadászat istennője Apollón ikertestvére a görög mitológiában. A hidegháború által életre hívott Apollo-program keretében 1969. július 21-én Neil Armstrong és Buzz Aldrin a világon az elsőként az égitest felszínére lépett.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!