A Perseverance marsjáró kamerája örökítette meg azt a látványos pillanatot, amikor a Mars egyik holdja, a Phobos elhaladt a Nap előtt. 

A felvételt november 18-án készítette a Perseverance, amelyen szűk 6 másodpercig látható a Nap előtt átvonuló krumpli alakú holdacska. A NASA rovere valójában fotókat készített a marsi napfogyatkozásról, melyet később a tudósok fűztek egybe videóvá.

A Phobos a Mars nagyobbik holdja, amely sokkal kisebb a földi Holdnál, csupán 22 x 12 kilométeres. Az égitest lényegesen közelebb van a Marshoz, mint a Hold a Földhöz, alig több mint 5700 kilométernyire (a Föld-Hold távolság 384 400 km), és a kutatók becslése szerint évszázadonként 1,8 méterrel közelebb is kerül a bolygóhoz, így előbb vagy utóbb bele fog csapódni.

A Phobos már mozgatja egy ideje a kutatók fantáziáját, többek között az eredetével kapcsolatban is folyik a vita, nem tudni ugyanis, hogy kisbolygóról vagy a Marsról egy ütközés során leszakadt anyagból létrejött égtestről van-e szó.

A vörös bolygónak van egyébként egy másik kísérője is, a Deimos, amely a Phobos-hoz hasonlóan kisméretűnek számít a Naprendszer holdjai között. A vörös bolygó mindkét holdját Asaph Hall amerikai csillagász, az Egyesült Államok Tengerészeti Obszervatóriumának tudósa fedezte fel 1877-ben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!