Valami megmagyarázhatatlant észleltek a Mars egyik holdjánál

Az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express űrszondája alaposan szemrevételezte a Mars Phobos nevű holdját, melynek eredete továbbra is nagy rejtély a csillagászok számára.

A Phobos a Mars nagyobbik holdja, amely átlagosan 5760 méterre kering a vörös bolygótól (összehasonításképpen a Föld-Hold távolság 378 ezer kilométer). A NASA kutatói úgy vélik, hogy a Phobos előbb-utóbb a Mars felszínébe fog csapódni.


„Az, hogy a Mars két holdja pályára állt kisbolygók-e, vagy a Marsról egy ütközés során leszakadt anyagból létrejött égtestek továbbra is nyitott kérdés” – mondta Colin Wilson, a Mars Express tudósa. Megjelenésük alapján inkább az aszteroidákra emlékeztetnek, de a Mars körüli keringésük vitathatatlanul mást sugall.

A Mars Express szonda MARSIS nevű műszere a közelmúltban alapos vizsgálat alá vette a Phobost, és korábban nem tapasztalt jellemzőkre bukkant. „Az elemzés korai szakaszában járunk” – mondta Andrea Cicchetti, az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet MARSIS csapatának kutatója. „Izgatottan várjuk, hogy a MARSIS milyen szerepet játszhat a Phobos származását övező rejtély megfejtésében.

A Mars kisebbik holdja, a Deimos, amely a Phobos-hoz hasonlóan kisméretűnek számít a Naprendszer holdjai között. A vörös bolygó mindkét holdját Asaph Hall amerikai csillagász, az Egyesült Államok Tengerészeti Obszervatóriumának tudósa fedezte fel 1877-ben.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?