Fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, csak épp alig teszünk érte

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. 

Európa szerte 2012 óta rendezik meg a netes fenyegetések megismertetését és a kiberbiztonsági tudatosság növelését célzó kampányt, az Európai Kiberbiztonsági Hónapot. A Yettel az októberben zajlott, egyhónapos kampány lezárásaként elemezte ügyfelei körében végzett nagymintás kutatását, melyből kiderült, hogy a személyes adatok biztonsága prioritás, ám ennek ellenére sem használunk igazán biztonsági szoftvereket.


A Yettel ügyfelein végzett nagymintás országos kutatás szerint a személyes adatok biztonsága a válaszadók 61 százalékának kiemelten fontos. A megkérdezettek 40 százaléka érzi úgy, hogy tisztában van az adatlopás veszélyeivel, a többiek bizonytalanok ebben. A többség maga (38%) vagy közeli ismerőse, hozzátartozója (30%) szembesült már valamilyen internetbiztonsági problémával, például vírussal, adatlopással vagy azzal, hogy gyermeke korának nem megfelelő tartalommal találkozott az interneten.

A felhasználók nagy többsége úgy gondolja, hogy az okostelefonokat is szükséges olyan biztonsági szoftverekkel védeni, mint amilyeneket a számítógépeken használnak: az állítással a megkérdezettek 68 százaléka teljesen vagy részben egyetért. Ennek ellenére míg laptopon vagy PC-n a válaszadók kétharmada, okostelefonon csupán 43% százaléka használ biztonsági szoftvereket. Bár leginkább a fiatalok vannak tudatában az internethasználat veszélyeinek, az okostelefonjukon még mindig alacsonyabb szintű védelmet alkalmazna.

Nekik is szól a november 22-től elérhető mobilinternet-biztonsági szolgáltatás, a Yettel NetPajzs, amely a Yettel mobilhálózaton keresztülmenő net-forgalmat szűri, azaz még azelőtt blokkolja a nem kívánt tartalmat, hogy az a telefonunkig eljutna. Működéséhez nincs szükség külön applikációra, a szolgáltatás aktiválása után automatikusan működésbe lép, majd a felhasználó egyénileg állíthatja be a kívánt biztonsági szintet, kizárandó tartalomtípusokat. Ez – amíg a felhasználó a Yettel mobilhálózatát használja és nem más szolgáltató wifi-hálózatára csatlakozik – biztonságosabbá teszi az okostelefonos internetezést.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?