Felesleges is végignézni az idei vb-t, az Alan Turing Intézet mesterséges intelligencia modellje már megjósolta, ki nyeri a bajnokságot. 

A labdarúgó bajnokságok kimenetelét előszeretettel jósolják meg különféle módszerekkel, igen népszerű például az állatos megoldás, amikor is finomságokkal teli tálakat helyeznek le eléjük, rajtuk a két csapat zászlajával, majd el kell dönteniük, hogy melyik tál a befutó. Vannak azonban ennél modernebb módszerek is: az Alan Turing Intézet például a mesterséges intelligenciát kérte meg arra, hogy jósolja meg a labdarúgó világbajnokság végét.

Az intézet munkatársai mintegy százezer szimulációt végeztek el azt kutatva, hogy ki a legesélyesebb a győzelemre – írja az IFLScience. A végeredmény megtippeléséhez a mesterséges intelligencia egy rendkívül kiterjedt statisztikát vett alapul, amely egészen 1872 óta minden mérkőzés és bajnokság eredményeit magában foglalja.

A csapat végül arra jutott, hogy Brazília a nagy favorit, körülbelül 25% esélyük van a győzelemre. Őket követi Belgium és Argentína, a negyedik helyen pedig Franciaország, ötödik helyen Anglia áll. Ezt követően Spanyolország, Hollandia, Dánia, Portugália és Horvátország következik az esélyesek rangsorában.

Bár a szimulációk első hallásra izgalmasnak tűnhetnek, nem minden esetben megbízhatóak. A csapat például maga jegyzi meg, hogy vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudnak beépíteni modelljeikbe, ilyen például az időjárás, az időzónákhoz való alkalmazkodás vagy az egyes játékosok kiemelkedő teljesítménye.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!