November 23-a óta bárki bármit mondhat a Twitteren a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

A koronavírus-járvány kirobbanása után rengeteg álhír ütötte fel a fejét, melyeket a közösségi oldalak különböző módszerekkel igyekeztek megfékezni. A Twitter által közzétett statisztikák szerint 2020 januárja és 2022 szeptembere között a mikroblog több mint 11 000 fiókot függesztett fel a covid-szabályok megsértése miatt, és csaknem 100 000 olyan tartalmat távolítottak el, amelyek megsértették a vállalat ezzel kapcsolatos irányelveit.

Ugyan hivatalos bejelentésre eddig még nem került a sor, több Twitter-felhasználó is kiszúrta, hogy a közösségi platform szabályzatában változást eszközöltek –írja a CNN. E szerint a „2022. november 23-i hatállyal a Twitter már nem érvényesíti a Covid–19 félrevezető információkra vonatkozó irányelvét”, magyarán: szabadon terjedhetnek olyan bejegyzések is, melyek szembemennek az egészségügyi hatóságok, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleményével.

A Twitter új vezérigazgatója, Elon Musk korábban több alkalommal is kritizálta a közösségi oldal működését, többek között a szólásszabadsággal kapcsolatban fogalmazott meg éles véleményt a milliárdos. Musk nem is olyan rég a volt amerikai elnök, Donald Trump visszatéréséről kezdeményezett szavazást, melynek végeredménye az lett, hogy a capitoliumi zavargások egyik fő felelőse szabadon visszatérhet a Twitterre. Az már más kérdés, hogy Trump köszöni szépen, de inkább marad a saját közösségi oldalánál.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!