Hamarosan végleg búcsút mondhatunk az elhasaló robotok látványának, ugyanis a kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel a gépek képesek megtámasztani magukat, hogy elkerüljék az esést. 

Egyre több kép és videó szeli át a netet, mire képes napjainkban a robotika, ami valljuk be, kezd egyre rémisztőbb lenni: létezik már robotkutya, robotséf, sőt olyan masina is, amely szinte egy az egyben képes visszaadni az emberi érzelmeket. Hiába azonban az őrült tempóban fejlődő technológia, még ma is gyakran előfordul, hogy porszem csúszik a gépezetbe, és a robot hibázik, vagy nem pont úgy viselkedik, ahogy az elvárható lenne. Sokat emlegetett példa erre a Boston Dynamics emberszerű robotja, Atlas, aki egy konferencia alkalmával (még 2017-ben) hangos kacaj közepette lezúgott a színpadról.

A Lotaringiai Egyetem kutatói most kifejlesztettek egy Damage Reflex (D-Reflex) nevű rendszert, amely segít a robotnak megtámasztania magát, ha éppen elesni készülne – írja az Engadget. A módszer alapja a mesterséges neurális hálózat, melynek segítségével a gép képes megtalálni azt a pontot a falon, amelyre ránehezedhet. A mozdulat ugyan még túl kecses, de a TALOS nevű humanoid robot esetében a teszt négyből három alkalommal sikeresnek bizonyult.

A kutatók megjegyzik, hogy a D-Reflex nem minden esetben képes megakadályozni az esést, részben azért, mert nem tud minden lehetséges pozícióhoz vagy felülethez alkalmazkodni, továbbá a gép talpra állításában sem tud segíteni. A cél elsősorban egy olyan rendszer létrehozása, amely segít elkerülni egy esetleges felborulást, ami például egy munkarobot esetében súlyos meghibásodással járhat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!