telenor visszavinni telefont
Fotó: Telenor

Az idei év viszontagságai a mobiltelefonok számára sem voltak játék és mese, de 2023 második féléve talán valamivel jobban fog sikerülni. 

Az okostelefon gyártók, például az Apple és a Samsung szerencséje 2023 második felében kezd felfelé ívelni, derül ki az IDC kutató- és tanácsadó cég új előrejelzéséből. Ryan Reith alelnök úgy véli, a globális okostelefonpiac a következő év első felében továbbra is kihívásokkal küzd majd, de reményeik szerint a jövő év közepe táján megindul a fellendülés, a második félévben pedig a legtöbb régióban növekedés várható. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az IDC ismét csökkentette az okostelefon-eladási előrejelzését a közbeeső időszakra vonatkozóan. Konkrétan az IDC most arra számít, hogy az okostelefonok szállítása 9,1%-kal csökken 2022-ben, ami 2,6 százalékpontos csökkenést jelent a korábbi előrejelzéshez képest.

telefon vásárlás

A 2023-as évre vonatkozóan a cég nagyjából 70 millió darabbal csökkentette előrejelzését, “tekintettel a jelenlegi makrogazdasági környezetre és annak a keresletre gyakorolt általános hatására”. Az IDC korábban júniusban csökkentette 2022-es okostelefonos előrejelzését, az eredetileg 1,6%-os növekedésre vonatkozó várakozásról. Általánosságban elmondható, hogy az okostelefonok idei globális eladását számos makrogazdasági trend befolyásolta, köztük a költségek emelkedése. A vezeték nélküli hálózatüzemeltetők számára ez kevesebb okostelefon-értékesítést és kevesebb lehetőséget jelent az új ügyfelek megnyerésére, akik esetleg szolgáltatót váltanának egy új telefon vásárlása mellé. A tendencia kifejezetten az 5G-t is érintheti. Ez azért van így, mert a fogyasztók világszerte tovább tarthatják a 4G telefonokat, hogy elkerüljék a költséges 5G telefon megvásárlását. Az IDC legutóbbi előrejelzése a terület más szereplőinek hasonló figyelmeztetéseit követi. A Qualcomm például a múlt hónapban a piaci becsléseknél 2 milliárd dollárral alacsonyabb bevételi előrejelzést adott. A vállalat olyan cégeknek szállít alapvető szilíciumot, mint az Apple, a Samsung és mások. A Qualcomm akkoriban a korábbi, akár 750 millió darabos előrejelzésről 650 millióra csökkentette a 2022-es globális 5G-készülékeladásra vonatkozó előrejelzését is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!