Hamarosan repülés közben is bátran mobilozhatunk

Úgy tűnik, az 5G már nem olyan, hogyha repülés közben mobilozunk, akár még a gép műszereit is megzavarhatjuk. 

Eddig abszolút élt az a hagyomány, hogy repülés közben vagy kikapcsoljuk a telefonunkat, vagy repülő üzemmódba tesszük. De az airliners.de információi szerint a közeljövőben ez megváltozhat. A repülőgépekbe épített eszközök a jövőben lehetővé teszik az 5G-n keresztüli internethasználatot és telefonhívásokat a . Az EU Bizottsága most bejelentette a vonatkozó végrehajtási határozatot, amely engedélyezi mindezt a légi járműveken. Hivatalosan „A légi járműveken történő mobil kommunikáció spektrumáról szóló végrehajtási határozat”  kiigazításáról van szó. Az EU már 2008-ban fenntartott bizonyos frekvenciatartományokat, de csak az új jogi szabályozással lehet ezeket is használni.


Kép: airlines.de

Thierry Breton, az EU belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa elmondta, az 5G innovatív szolgáltatásokat tesz lehetővé az emberek számára és növekedési lehetőségeket az európai vállalkozások számára. A szupergyors, nagy kapacitású összeköttetések által kínált lehetőségek tekintetében a határ a csillagos ég. Pontos menetrend ugyanakkor nincs, az EU részéről ez most csupán egy bejelentés, de a konkrét szabályozás vagy ütemterv részletei még nem állnak rendelkezésre az 5G légi járműveken történő bevezetésére vonatkozóan. Más a helyzet a talajon, mert a Bizottság szintén módosította a közúti közlekedésben használt 5 GHz-es frekvenciasávokról szóló végrehajtási határozatot. Ennek értelmében a végrehajtási határozat módosítása szerint a tagállamoknak a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2023. június 30-ig elérhetővé kell tenniük az 5G frekvenciasávokat a közúti járművekben való használatra.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?