Elkezdődött az első napelemes autó sorozatgyártása

A napelemes autó karosszériáján speciális napelem borítás van, amely nemcsak álló helyzetben, de menet közben is képes energiával ellátni a járművet

A Lightyear nevű holland vállalat bejelentette, hogy beindult a világ első piacérett, napelemmel működő autójának sorozatgyártása a Valmet Automotive finnországi üzemében. A gyárban november 30-án gurult le az első Lightyear 0 nevű jármű a gyártósorról, és most azt tervezik, hogy kezdetben heti egy autót raknak össze, majd a jövő évben fokozatosan növelni fogják a gyártási mennyiséget.


A napelemes autók különlegessége, hogy a működéshez szükséges elektromos áram egy részét megújuló energiaforrásból, vagyis napelemből nyerik. A napelem a kocsi karosszériáján, egészen pontosan a tetőn és a motorháztetőn kap helyet öt négyzetméteres felületen. A jármű papíron 625 kilométer megtételére alkalmas egy szuszra, amit ideális körülmények esetében akár napi 70 kilométerre elegendő energiával tud kiegészíteni a napelem. Az autó fő áramellátását egyébként egy 62 kilowattórás akkumulátor látja el.

A hat éve alapított vállalat mindössze 946 darabot rak össze a napelemes autóból, amelyre egy 250 000 eurós (103 millió forint) árcédula került. A befolyt összegből a Lightyear 2-t kezdik el építeni, amit már tömegautónak szánnak és megfizethető áron fognak kínálni: valamivel kevesebb mint 30 ezer eurót (12,5 millió forint) terveznek elkérni érte.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?