Kína három év után nem követi tovább az embereket

Kína többek között arról is híres, hogy elég keményen megfigyeli a polgárait, de most leállította a COVID miatti nyomkövetést. 

Az 5G egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segítségével egységnyi idő alatt lényegesen több adatot lehet továbbítani, mint a jelenlegi 4G/LTE segítségével. Kína számára ez már csak azért is fontos, mert a koronavírus járvány miatt a polgárait a hét minden napjának minden egyes percében megfigyelte. Ez egy utazáskövető alkalmazás segítségével történt, ami pontosan megmutatta, ki merre tart éppen, vagy járt-e kockázatosabb kitettségű területeken. A China Telekom, a China Mobile, és a China Unicom közölték, hogy a COVID megakadályozását elősegítő alkalmazást kikapcsolják, a hozzá köthető adatokat törlik. Az biztos, hogy az ország lakói örülnek ennek, hiszen az alkalmazás miatt számtalan alkalommal kellett korlátozásokat elszenvedniük. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy Kína rendőrsége sokszor erre hivatkozva akadályozta meg, hogy a rendszerrel szemben kritikus emberek mozogni tudjanak, és esetleg valamiféle tüntetést tudjanak összehozni.


kína
Fotó: Chinatopix/ AP, File

A globális távközlési iparág mércéjével mérve a 24/7 állampolgárkövető szolgáltatás működtetése szokatlan szerep a távközlési vállalatok számára. A kínai felügyeleti államban azonban ez természetes, és kiemeli a szolgáltatók és a kormányzati biztonsági ügynökségek közötti szoros együttműködést. Arra is emlékeztet, hogy Kínában az adatvédelmet csak magáncégek sérthetik meg. A hatóságok nem szégyellnek büntetéseket kiszabni az egyéni magánéletet megsértő vállalkozásokra. Ez azonban nem vonatkozik a kormányhivatalokra vagy a kormány tulajdonában lévő vállalkozásokra. Egyikük ellen sem indult még büntetőeljárás állampolgárok magánéletének megsértése miatt, és elképzelhetetlen az is, hogy ez megtörténjen. Amikor a távközlési vállalatok azt mondják, hogy eltávolítják az alkalmazást és a kapcsolódó adatokat, nincs okunk nem hinni nekik. Kétségtelenül boldogok lesznek, hogy nem kell viselniük egy ilyen intenzív megfigyelési rendszer forrásainak költségeit. De nincs mód annak ellenőrzésére, hogy eltávolították-e az összes adatot, vagy hogy nem továbbítottak-e felhasználói adatokat a rendőrségnek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?

google pixel

Megjött a Google esze

Döbbenetes, de évek után rájöttek arra, hogy amit eddig csináltak, az hülyeség volt.