Sikoltozó arcot rajzolt a homokba a marsjáró

Gyakran előfordul, hogy egy Marson talált sziklaképződmény nagyon hasonlít valamire, ám a most felfedezett arc nem az anyatermészet, hanem a Perseverance rover munkája.

Esetenként olyan felvételek készülnek a Marson, melyek mesterséges objektumoknak, olykor állatoknak tűnhetnek. Nem is olyan rég például egy kacsának tűnő sziklaképződményt sikerült megörökíteni a Gale-kráter közepén, amely mintegy évmilliárdok alatt a bolygó szelei és porviharai által vett fel ilyen különleges alakzatot.


Most egy újabb érdekes objektumot kapott lencsevégre a Perseverance marsjáró, csakhogy ezúttal nem az anyatermészet áll jelenség mögött, hanem maga a rover. A NASA szerkezete az egyik mintavétel alkalmával ugyanis véletlenszerűen egy arcot rajzolt a homokba: a szemeket a marsjáró speciális fúrója csinálta, a száj pedig a hátsó kerék műve.

A marsjáró által gyűjtött mintákat valamikor a következő évtizedben szállíthatják el a Földre a NASA és az Európai Űrügynökség közös akciójának keretében. Bár a mintákat visszahozó misszió tervezésének még az elején járunk, a tervek szerint legkorábban 2033-ban valósulhat meg a küldetés. A Perseverance egyébként 2020 júliusban indult útnak a Földről, és tavaly februárban landolt a Jezero-kráterben. A marsjáró egyik legnagyobb tudományos eredménye, hogy sikerült bizonyosságot szereznie arról, hogy a Jezero-kráterben egykoron tényleg egy tó terült el.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?