Az eddigi legerősebb rengést rögzítették a Marson

Az InSight által idén májusban észlelt Mars-rengés legalább ötször nagyobb volt, mint a korábbi rekord. A szeizmikus eseményről most készült tanulmány. 

Az amerikai űrhivatal InSight nevű szerkezete évek óta figyeli a marsi rezgéseket és kutatja a bolygó összetételét. Idén májusban egy minden korábbinál nagyobb rengést sikerült rögzítenie, ami 4,7-es magnitúdójú volt; ez ötször nagyobb, mint a 2021 augusztusában mért addigi legnagyobb földrengés a Marson, amelyet 4,2-es magnitúdóval rögzítettek – írja a Space. Az esemény jelentőségét jól jelzi, hogy a műszer a rengést követően mintegy tíz órán keresztül még észlelte a lökéshullámokat, miközben a korábbi rengések utóhatása általában egy órán belül alábbhagyott.


John Clinton, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a májusi fölrengés érdekessége, hogy önmagában annyi energiát szabadított fel, mint a szerkezet által korábban mért összes rengés együttvéve.

A NASA InSight marjárója 2018 novemberében érkezett a Marsra, és bár eredetileg két évre tervezték a kutatók, mivel jól alakultak a dolgok, az űrhivatal további két évvel meghosszabbította a küldetését. Most viszont a misszió a végéhez közeleg, miután a szerkezetet annyira belepte a por, hogy a napelemek már tudják elegendő energiával ellátni. A tudományos munkálatoknak az eredeti tervek szerint egyébként már júliusban vége szakadt volna, ám az InSight csapata úgy döntött, hogy hagyja szárnyalni az eszközt, és működésben hagyja legfontosabb műszerét, amellyel tovább kutathatja a marsi rengéseket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?