Végleg elnémult a NASA egyik legfontosabb műszere

Annyira belepte a por, hogy a napelemek már nem tudták energiával ellátni a szerkezetet. 

Bármelyik pillanatban feladhatta a küzdelmet a NASA InSight nevű szerkezete, és most úgy tűnik, elérkezett a búcsú pillanata. Szomorkodni azonban nem érdemes, ugyanis a különleges szerkezet hasznosan töltötte az idejét a vörös bolygón: földet érése óta folyamatosan szállította az értékes adatokat a Mars szerkezetéről, hogy a kutatók még többet tudjanak az idegen bolygó belsejéről. Nem is olyan rég, a valaha rögzített legnagyobb rengést sikerült észlelni a Marson, amely mintegy ötszöröse a korábbi rekordnak.


„Fogytán az erőm, szóval talán ez az utolsó fotó, amit küldök. De ne aggódjatok miattam: az itt töltött időm egyszerre volt produktív és nyugodt. Ha tudok még beszélni a csapatommal, akkor fogok, de hamarosan le kell szerelnem. Köszönöm, hogy velem maradtok” – írta néhány napja az Insight-misszió csapata a szerkezet hangján.

A NASA most tette közzé a gyászhírt: az Insight utoljára december 15-én lépett kapcsolatba a Földdel, amiből arra következtetnek a tudósok, hogy a műszer lemerült, végleg feladta a harcot.

Bár eredetileg két évre tervezték a kutatók, mivel jól alakultak a dolgok, az űrhivatal további két évvel meghosszabbította a szerkezet küldetését. A tudományos munkálatoknak az eredeti tervek szerint már júliusban vége szakadt volna, ám a misszió csapata úgy döntött, hogy hagyják szárnyalni az eszközt, és működésben hagyják legfontosabb műszerét, amellyel egészen a legvégéig kutathatja a bolygó szeizmikus aktivitását.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?