Taccsra vágta a zsarolóvírus a The Guardiant

A The Guardian megerősítette, hogy zsarolóvírus-támadás érte őket, és a kár súlyosabb, mint azt elsőre gondolták. 

Karácsony előtt súlyos zsarolóvírus-támadás érte a brit székhelyű Guardian Media Group médiavállalatot, amely többek között a nemzetközi szinten is elismert The Guardian című lap kiadásáért is felel. A vállalatcsoport vezetője, Anna Bateson és az újság főszerkesztője, Katharine Viner azt mondta, hogy a támadás „kifinomult” módszerekkel történt, a bűnözőknek az alkalmazottak személyes adataihoz is sikerült hozzáférniük. Hogy a dolgozók adataival mi történt, nem tudni, ugyanakkor egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az adatokat közzétették volna az interneten, vagy más egyéb formában visszaéltek volna velük.


A hivatalos álláspont szerint egy zsarolóprogram kampányról van szó, és a támadók nem mint médiavállalatot vették célba a prominens kiadóvállalatot. Azonban a kibertámadás nagyobb kárt okozott, mint azt korábban sejtették: a vállalat IT-csapata továbbra is az infrastruktúra helyreállításán dolgozik, bizonyos létfontosságú rendszerek ugyanis még mindig nem működnek, a dolgozók pedig csak február elején térhetnek vissza az irodába, holott az eredeti tervek szerint erre már január elején sor került volna. A hatóságok már megkezdték a nyomozást, de egyelőre nem tudni, kik indítottak támadást.

Az elmúlt hónapokban több hírszervezet is kibertámadásról számolt be. A Fast Company amerikai üzleti magazin novemberben nyolc napig offline állapotban volt egy kibertámadás után, melynek során hackerek obszcén és rasszista üzeneteket küldtek szét az Apple felhasználók között, az Apple News szolgáltatást és annak push értesítéseit használva. A New York Post pedig októberben számolt be arról, hogy egy szélhámos alkalmazottjuk átvette a weboldaluk és a Twitter-fiókjuk feletti irányítást, és ő állt a közzétett rasszista és szexista bejegyzések mögött.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?