41 millió dollárba került eddig a Huawei kipöckölése

Ennyi támogatást fizetett ki eddig az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság a hálózatüzemeltetőknek a Huawei eszközeinek mellőzésére.

Az FCC eddig összesen 41 millió dollár küldött az amerikai hálózatüzemeltetőknek, hogy segítsen nekik kifizetni a Huawei és a ZTE által szállított berendezések eltávolítását a hálózataikból. Ez az összeg valószínűleg nőni fog az elkövetkező hónapokban, mivel további szolgáltatók újabb költségeket kívánnak elszámolni a programban. Tehát a címben jelzett összeg nem a teljes költség, hiszen az sokkal nagyobb, hanem a támogatás összege. A kongresszus mintegy 1,9 milliárd dollárt különített el a Secure and Trusted Communications Networks Reimbursement Programra, amelyet a távközlési ágazatban széles körben „rip and replace” programként ismernek.


Azért hívják így, mert a résztvevőknek a Huawei és a ZTE berendezéseinek eltávolítását és „megbízható” berendezésekkel való helyettesítését kell elvégezniük. Ez utóbbiak olyan vállalatoktól származnak, mint az Ericsson, a Nokia és a Mavenir. A folyamatban részt vevő több tucat, többnyire kisebb amerikai hálózatüzemeltető azonban úgy véli, hogy a munka befejezéséhez sokkal több – nagyjából plusz 3 milliárd dollár- finanszírozásra van szükség.

huawei 5g
Fotó: Netcost Security

„Eddig 30, visszatérítési programban részesülő fél együttesen 1 988 igényt nyújtott be” – írta az FCC a programról szóló új, előrehaladásról szóló jelentésében. Ez 40 965 745 dollárt tesz ki eddig. Jelentésében az FCC becslése szerint a kedvezményezettek 2%-a fejezte be a „rip and replace” munkálatokat, míg további 15% még el sem kezdte. A többiek a kettő között helyezkednek el. A Rural Wireless Association (RWA) szakmai csoport, amely a programban részt vevő vállalatok jelentős részét képviseli, kifogásolta, hogy az FCC „lassan halad” a pénzeszközök elosztásában, valamint azt, hogy a törvényhozók láthatóan nem hajlandók több pénzt adni a programba.

„Itt az ideje, hogy az FCC gyorsan együttműködjön [a program] alapkezelőjével, hogy megoldja ezeket a feldolgozási problémákat, és ésszerűbb folyamatot dolgozzon ki” – írta közleményében a szövetség. „Ez a program teljes finanszírozására szolgáló kongresszusi előirányzattal párosulva nagyban hozzájárulna a visszatérítési program résztvevői által a közelmúltban benyújtott állapotfrissítésekben jelzett problémák enyhítéséhez”. Hozzá kell tenni, az FCC maga is megemlít négy fő problémát, amelyek közül az egyik az állami finanszírozás hiánya. A másik három az ellátási lánc késedelme, a munkaerőhiány, és az időjárással kapcsolatos kihívások.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?