Bár itthon hivatalosan már nincsen Uber, Európa számos nagyvárosában hamarosan Polestar és Tesla elektromos autókat is hívhatunk, ha éppen arra járunk. 

Az Uber Európára is kiterjeszti az elektromos autókölcsönzését. A telekocsi szolgáltatás kibővítette a Hertz autókölcsönző céggel kötött szerződését, melynek értelmében 2025-ig akár 25 000 elektromos járművet biztosítanak az európai fővárosok számára, beleértve a Polestar és a Tesla autóit is – írja az Engadget. A bevezetés már a januári hónapban megkezdődik Londonban, és még ebben az évben eléri az olyan csomópontokat, mint Amszterdam és Párizs.

A vállalatok először 2021 végén állapodtak meg, amikor is a Hertz ígéretet tett arra, hogy 50 000 Tesla elektromos járművet biztosít az Uber-sofőröknek az Egyesült Államokban. Az autókölcsönző ügynökség azt állítja, hogy az Uber-partnerség Észak-Amerikában sikeres volt – eddig csaknem 50 000 sofőr bérelt Teslát.

Magyarországról még 2016-ban vonult ki hivatalosan az Uber, miután nem tudtak eleget tenni az új taxistörvénynek, ami súlyos büntetéseket és az alkalmazás felfüggesztését eredményezte volna.

Bár a Uber kezdeményezése szépen hangzik, valójában nincs sok választása a telekocsi-szolgáltatásnak. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió 2035-ig betiltaná a fosszilis üzemanyagú új autók értékesítését, az EU-megállapodás pedig azt is megköveteli, hogy 2030-tól 55 százalékkal csökkentsék az új autók károsanyag-kibocsátását. Sok Európában működő autógyártó, mint például a Ford és a Volvo, arra számít, hogy a belsőégésű motorok gyártását 2030-ig csökkenteni fogják.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!