Magyar kutatók jöttek rá, miért nedves a kutya orra

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a kutyák orra általában miért hideg és nedves. A kérdésre magyar kutatóknak sikerült választ találniuk.

Köztudott, hogy az orr kiemelt fontossággal bír négylábú kedvenceink életében, hiszen a kutyák illat-alapú világban élnek, orruk segítségével ismerik meg a világot, és szereznek információt a környezetükből. Aki találkozott már kutyával, az egészen biztosan tudja, hogy a kutyaorr gyakran hideg és nedves, néhanapján pedig meleg és száraz. Ezzel kapcsolatban sokáig azt feltételezték a kutatók, hogy az orr állapotának a hőleadáshoz van köze, vagyis amikor a kutya kimelegszik, benedvesedik az orra, hogy a lihegés mellett ezzel is hűtse magát. Később azonban kiderült, hogy ez a testrészük egész egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy számottevő szerepe lehetne a hőleadásban.


A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a svéd Lundi Egyetem tudósai 2020-as tanulmányukban azt a hipotézist vizsgálták meg, miszerint a hűvösebb orr segíti a kutyákat a zsákmány észlelésében. A kísérlet során három kutyát vizsgáltak meg, melyeknek szobahőmérsékletű tárgyak közül kellett kiválasztaniuk azt, aminek a hőmérséklete megegyezik egy kisebb méretű, potenciális zsákmány hőmérsékletével. Amint az várható is volt, az ebek képesek voltak érzékelni a hőmérsékleti különbséget, azaz sikerült kiválasztaniuk a melegebb hőmérsékletű tárgyat. Ez a képesség elsősorban a rovarokra és a hüllőkre jellemző, az emlősök közül csupán a vámpírdenevér képes erre.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói szerint mind a nedves, mind a száraz orr normális jelenség az ebeknél.  (Fotó: A Bálint et al.)

A tudósok szerint a vizsgálat azt sugallja, hogy a kutyáknak nem csak remek szaglásuk van, de képesek a környezetükben lévő tárgyak, élőlények hőmérsékletét is megállapítani. Ennek a képességnek elsősorban a vadászati rutinjuk közben van szerepe.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?