Létezik egy aszteroida, amit szinte lehetetlen elpusztítani

Aszteroida és aszteroida között óriási a különbség, és létezik egy olyan típus, amelyet már-már lehetetlenség elpusztítani. 

Egy nagyobb aszteroida becsapódása távoli veszélynek tűnhet, ám a kutatók óva intenek a probléma elbagatellizálásától, ugyanis nem minden aszteroidát lehet időben észlelni, egy Földbe csapódó űrkőzet pedig súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat. Éppen ezért az űrközpontok komoly energiát fektetnek abba, hogy időben észlelni tudják a veszélyt, és ha úgy adódik, el is tudják téríteni az űrkőzetet a Föld pályáról. Ilyen esetekben gyakran felmerül az aszteroida darabjaira robbantása, csakhogy létezik egy olyan kőzet-típus, amelyet gyakorlatilag lehetetlen lenne elpusztítani ezzel a módszerrel.


A CNET írt arról, hogy a japán Hajabusza (magyarul Vándorsólyom) űrszonda 2005-ben szemrevételezte az Itokawa aszteroidát, amelynek különlegessége, hogy egészen laza szerkezetű, csaknem a fele üres tér. Fred Jourdan, a Curtin Egyetem professzora nemrégiben közelről is szemrevételezte az aszteroidából származó törmeléket, és arra a meglepő következtetésre jutott, hogy az űrkőzet különösen ősi és ellenálló, több milliárd éves múltra tekint vissza, nem úgy mint a hasonló szerkezetű aszteroidák, melyek általában csak néhány százezer évig élnek.

A Hajabusza űrszonda felezett méretű modellje. (Fotó: Wikipédia)

„Hogy az Itokawa aszteroida ennyi ideig fent maradhatott, az a törmelékhalom ütéselnyelő természetének tulajdonító” – mondja Jourdan. „Úgy gondoljuk, az Itokawa tulajdonképpen olyan, mint egy óriási űrpárna, és nagyon nehéz elpusztítani.”

Ez az új kutatás azt sugallja, hogy az űrsziklák darabokra zúzása nem biztos, hogy a leghatékonyabb módja a bolygóvédelemnek, különösen abban az esetben nem, ha az elpusztítani kívánt aszteroida szerkezete egy szivacshoz hasonlít leginkább.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?