Egy nemrég közzétett tanulmány azt vizsgálja, hogy megállja-e a helyét az az elmélet, miszerint a Loch Ness-i szörny egy nagy méretű angolna.

Skócia legendás szörnyetegéről, a Loch Ness-tóban élő Nessie-ről számtalan történet kering az eredetét illetően. A tudósok körében már 1933-ban felmerült, hogy egy hatalmas angolna lehet a tóban élő gigantikus szörny, ugyanis az európai angolna (Anguilla anguilla) elég nagy méretűre nőhet ahhoz, hogy a lelkes szörnyvadászok azt higgyék, látták a mitikus, tóban élő állatot. Egy nemrég közzétett tanulmány ezt a hipotézist vizsgálta meg közelebbről.

A Loch Ness-i szörny méretére vonatkozóan számtalan megállapítás született már, egyesek szerint körülbelül 1-2 méter, mások szerint 15-20 méter is lehet a lény – írja az IFL Science. Az új tanulmány szerzői a Loch Ness-i tóban kifogott angolnák átlagos méretét vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy körülbelül 1 az 50 000-hez az esélye annak, hogy egy nagy, legalább 1 méter hosszú angolnát találjanak a tóban. „Valójában annak a valószínűsége, hogy egy 6 méteres angolnát találunk a Loch Ness-ben, lényegében nulla” – írják a szerzők. Magyarán: szinte lehetetlen, hogy a Loch Ness-tóban élő lény egy angolna legyen.

Nessie létezésében egyébként nem csak amatőr szörnyvadászok, de tudósok is hittek. Többek közöt Roy Mackal biokémikus is megpróbálta felkutatni a szörnyet, úgy vélte ugyanis, hogy egy óriási hüllőről van szó, ami a már kihalt Eogyrinusra hasonlít. Mackal korántsem volt egyedül az elméletével, több tudós is egyetértett abban, hogy a legendás szörnyeteg valójában egy tóban élő gigantikus kétéltű lehet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!