Negyed év alatt közel tízezer munkahelyet szüntetett meg két nagy amerikai szolgáltató

Közel tízezer dolgozó lépett ki utoljára azon az ajtón, amin nem is olyan régen a koronavírus járvány lecsengésével bement. 

Az AT&T, valamint a Verizon hét évvel ezelőtt, amikor a világjárványok még csak a filmeken taroltak, összesen 459 150 dolgozót foglalkoztatott. Aztán 2021 végére ebből megszűnt 138 150 hely, de úgy tűnt, a folyamat megállni látszik. Ám nem így történt, mivel a Verizonnál a tavalyi év utolsó 3 hónapjában nettó 2400 munkahely lett az enyészeté. Az AT&T ennél lényegesen durvább számokat mondhat magáénak, mivel ott 2022 első kilenc hónapjában 32 700 fővel csökkent az állomány. A vállalat ennek nagy részét a különböző médiaeszközök, köztük a tavaly áprilisban a Discoveryvel közös vállalatba tömörített Time Warner üzletág (WarnerMedia, ahogyan azt az AT&T átnevezte) eladására fogta. Még a „folytatódó tevékenységekben” dolgozók száma is 3000 fővel csökkent ebben az időszakban, így az AT&T-nek szeptember végén már csak 169 900 alkalmazottja volt.


Kép: Inc. Magazine

A most közzétett számok pedig azt mutatják, hogy a létszám ezt követően 7000 fővel csökkent 2022 utolsó három hónapjában. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnál a munkahelyek mintegy 4%-a tűnt el ebben az időszakban. A nettó 9400 munkahely együttes csökkenése a teljes munkaerő 3%-ának felel meg a két vállalatnál. Ez azt is jelenti, hogy 2015 vége óta 169 750 szerepkör szűnt meg, ami a teljes létszám közel 37%-át jelenti. Hozzá kell tenni, hogy nem ennyien lettek munkanélküliek, mivel az egyes részegységek eladásával sokan csak másik cég állományába kerültek. Az AT&T a 7000 fős leépítést nagyrészt az új rendszerekbe és technológiákba való beruházásnak tulajdonítja, ami aggodalomra ad okot azoknak, akik attól tartanak, hogy az automatizálás kiüresíti a munkahelyeket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?