Nagyot nő a kiterjesztett valóság eszközök piaca

Az előrejelzések szerint a kiterjesztett valóság szemközeli eszközeinek piaca idén 67 százalékos növekedést mondhat majd magáénak.

Az Omdia új kutatása szerint a kiterjesztett valóság, benne az AR, VR és MR alkalmazásokhoz használt szemközeli kijelzők szállítása 2023-ban 24 millió lesz, ami 67 százalékos növekedést jelent. A globális infláció, az egyes kínai városok zárlatai és a gyenge kereslet miatt 2022-ben minden fogyasztói elektronikai eszköz gyengén teljesített, és ez alól az XR-termékek sem jelentettek kivételt. Az XR (extended reality) alkalmazások az AR, VR és MR alkalmazásokból állnak. Ami a bevételeket illeti, a szemközeli kijelző XR-alkalmazásokhoz kapcsolódó bevételek 2022-ben elérték a 620 millió dollárt, és 2023-ban 1,15 milliárd dollárra nőnek. Továbbra is a VR-alkalmazásokhoz használt kijelzők teszik ki a szállítások nagy részét.


Shiftall vr mikrofon
Fotó: Shiftall

A VR-alkalmazásokban még mindig a TFT LCD és az AMOLED a főszereplők. A TFT LCD és az AMOLED a legérettebb kijelzőtechnológiák a szemközeli kijelzők esetében is. Az OLEDoS (más néven Micro OLED) jobb vizuális teljesítményt nyújt, mint a TFT LCD és az AMOLED, de piaci részesedése a magas költségek miatt továbbra is csekélyebb. Az Apple állítólag a 2023-ban megjelenő, kereskedelmi célú MR-készülékén is alkalmazza majd az OLEDoS-t. Az Apple általi átvétel várhatóan jelentősen megnöveli ezen kijelzők szállítását 2023-ban és 2024-ben. Ami az AR-alkalmazásokat, például az intelligens szemüvegeket illeti, az AR-eszközök kijelzői szilíciumalapúak. Jelenleg az OLEDoS a főáram, de az OLEDoS fényereje nem felel meg az AR-eszközök kültéri használatához szükséges követelményeknek. Ez nagy lehetőséget ad a Micro LED on Silicon vagy más néven LEDoS számára. Az Omdia előrejelzése szerint a LEDoS technológia három-öt év múlva érik be, és a LEDoS végül az AR-alkalmazások piacán is főszereplővé válik.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?

google pixel

Megjött a Google esze

Döbbenetes, de évek után rájöttek arra, hogy amit eddig csináltak, az hülyeség volt.