Járt már kínai kémballon az USA légterében, csak senki nem vette észre

Habár az amerikai vadászgépek a napokban lelőtték a feltételezett kínai kémballont Dél-Karolina partjainál, kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen ehhez hasonló objektum, ami  az USA légkörében járt. 

A Pentagon csütörtökön azt jelentette, hogy az országa felett kínai megfigyelő léggömb repült át. Az észlelést követően a helyi hatóságok azonnali intézkedéseket hoztak, hogy a kémballon ne juthasson „érzékeny” információk birtokába, majd nem sokkal később az amerikai légierő a léggömb likvidálása mellett döntött.


Kína először nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy a szóban forgó légballon hozzájuk tartozik, ám később egy közleményükben azt írták, hogy az Egyesült Államok felett repülő eszköz egy „polgári léghajó”, amelyet az időjárásról szóló információk gyűjtésére használnak.

A CNN friss jelentése szerint egy titkosszolgálati tisztviselő azt állítja, hogy legalább három másik feltételezett kínai kémballon repült át az Egyesült Államok felett Donald Trump elnöksége alatt, és csak Joe Biden hivatalba lépését követően sikerült felfedezni ezeket. Trump „hamis dezinformációnak” nevezte a dolgot Truth Social nevű közösségi oldalán, aminek nem sok értelme van, de valószínűleg arra gondolhatott az exelnök, hogy kitaláció csupán a hivatala ideje alatt kémkedő kínai léggömbök híre.

A ballon felbukkanásának egyébként diplomácia hatása is volt: Antony Blinken amerikai külügyminiszter visszamondta a hétvégére tervezett pekingi látogatást, miután Kína elismerte, hogy a léggömb az övéké.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?