Tudtad, hogy minden banán radioaktív egy kicsit?

Mielőtt pánikba esnénk, és az összes banánt kidobálnánk otthon a kukába, jó ha tudjuk: kb. 10 millió banán kell ahhoz, hogy radioaktív sugárzásban elpatkoljunk. 

A banán világszerte az egyik legközkedveltebb gyümölcs; igazi energiabomba, amely magas cukor- és szénhidráttartalma miatt kifejezetten tápláló, magas káliumtartalma miatt pedig edzés mellé is kiváló, mivel segíti az izmok gyors fejlődését és regenerálódását. Apropó kálium: habár a szóban forgó ásványi anyag nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára (szerepet játszik az agy, az izom, a szív, a vese, stb.  működésében), egyik izotópja, a kálium-40 radioaktívan sugároz. Bár ez elsőre meglehetősen rosszul hangzik, nem kell lemondanunk a reggeli banánturmixunkról, mégpedig azért nem, mert lehetetlenség annyi banánt enni, hogy attól az ember sugárkárosodást szenvedjen.


A radioaktív sugárzás hallatán az emberek többségét elemi félelem önti el, pedig a radioaktivitás a természetben is előfordul. Jó példa erre a levegőben és talajban is jelen lévő háttérsugárzás, amelyet a környezetben is megtalálható természetes, radioaktív anyagok idéznek elő. Gyakorlatilag maga az emberi szervezet is sugárzik, többek között a már említett kálium és a szén miatt, amelynek egyik izotópja szintén radioaktív.

Fotó: Shutterstock

Visszakanyarodva a banánra, a gyümölcsben található kálium radioaktivitása töredéke saját testünk sugárzásának. Aggodalomra tehát semmi ok, mindaddig míg nem akarunk több tonna banánt egyszerre felfalni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?