Elon Musk babérjaira pályázik Kína

13 ezer műholdat tervez felbocsátani Kína a közeljövőben, ezzel az Elon Musk vezette Starlink konkurenciája kíván lenni. 

A GW kódnév alatt futó projektben Kína azt tervezi, hogy közel 13 ezer műholdat állít alacsony Föld körüli pályára. Úgy tudni, az új műholdas internetszolgáltatás nem csak az országukra korlátozódna, hanem globálisan is elérhető lenne.


Az ázsiai ország ezekkel az ambíciókkal az amerikai Starlink nevű szolgáltatás konkurenciája lehet, amely 2027-re 12 000 műholdat tervez az űrbe juttatni – jelenleg körülbelül 3500 működő műholdja van. A Népi Felszabadító Hadsereg űrmérnöki kutatója, Xu Can azt mondta, hogy egyelőre nem tűztek ki időpontot a műholdak fellövésére, de a cél az, hogy a kínai hálózatot még a Starlink-konstelláció előtt telepítsék.

A Starlink műholdprojekt vagy műholdsereg egyike Elon Musk azon ambíciózus terveinek, amelyekbe a SpaceX vezére az elmúlt években belefogott. A tervek szerint a Starlink világűrben keringő műholdjai szélessávú internetet sugároznának a bolygó szinte összes pontjára, olyan országokba is elérhetővé téve a gyors internetszolgáltatást, ahol eddig ez (például földrajzi okokból kifolyólag) nem volt kivitelezhető.

A Starlink szolgáltatás egyéként már itthon is elérhető, az egyetlen baj vele, hogy igencsak magas összeg ellenében vehető igénybe: a vevőegységért több mint 180 ezer forintot kell kiperkálni, a havidíj pedig 17 ezer forint jelenleg.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?