Az 5.5G-ért kampányol a Huawei

Az 5G és a gigabites sebesség elérése nyitotta ki az intelligens világhoz vezető kaput, azonban az 5.5G-re történő evolúció lesz az az igazi mérföldkő odavezető úton – mondta a Huawei Technologies Távközlési Üzletágának elnöke a barcelonai Mobil Világkongresszuson.

A fizikai és a digitális világ összefonódása, valamint az intelligens világ hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak a felhasználók munkahelyén, otthonában és magánéletében egyaránt. Számos hálózati szolgáltató reagált az ezeken a területeken egyre növekvő, magasabb színvonalú élményeket és a magasabb termelékenységet célzó igényekre, ami jelentősen előremozdította az IKT-ipart: 2022 végére több mint 230 kereskedelmi 5G-hálózatot helyeztek üzembe, amelyek több mint egymilliárd 5G-felhasználót és számos 5G-eszközt támogattak.


Az 5G és az vezetékes optikai internetpenetráció növekedésével a szolgáltatók a lakossági piacon is több értéket tudnak teremteni.  A prémium otthoni szélessávú szolgáltatások a vártnál gyorsabban bővültek, aminek köszönhetően egyes régiókban, köztük Európában és a Közel-Keleten, a szolgáltatók 30-60 százalékkal tudták növelni a felhasználónkénti átlagos bevételüket (ARPU – Average Revenue Per Unit).

Az intelligens világ egyre inkább a fizikai világ részévé válik, és a szórakozás, a munka, valamint az ipari termelés a jövőben egyaránt hálózati kapcsolatokra épül majd, hangsúlyozta a Huawei Távközlési Üzletágának elnöke, Li Peng a barcelonai Mobil Világkongresszus keretében. Ennek következtében a hálózatoknak a mindenütt jelenlévő gigabites sebességről 10 gigabites sebességűre kell fejlődniük, az IKT-iparnak pedig az energiafogyasztásról az energiahatékonyságra kell összpontosítania. A növekvő igények teljesítésében az 5G továbbfejlesztése 5.5G-re kulcsfontosságú lesz. A nagyobb sávszélességgel járó 5.5G hálózatok olyan új technológiákat hoznak el, mint például az vezeték nélküli érzékelés (wireless sensing), azaz, amikor a teljes kommunikációs hálózat érzékelőként is szolgál.

Az 5G mára érett technológiává vált, a következő generációra való átállás pedig rendkívül hosszú folyamat, hiszen csak az 5G szabványosítása több mint 10 évig tartott, és egyelőre nem látjuk tisztán a 6G-hez kapcsolódó előnyöket” – hangsúlyozza Bóday Tamás. A Huawei Technologies Hungary integrált megoldásokért felelős igazgatója szerint a meglévő 5G-s keretrendszerben bőven van tartalék, elérhető vele a 10 vagy 100 Gigabites kapcsolat, ezért középtávon a továbbfejlesztett 5G-re, azaz 5,5G-re érdemes koncentrálni.

 

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?