„Eszik” valamit a Tejútrendszer óriási fekete lyuka

A galaxisunk közepén található szupermasszív fekete lyuk szép lassan beszippant egy nagy, titokzatos objektumot. 

Egy csillagászcsoport 2002 óta követi figyelemmel a különleges találkozót, amely során a Sagittarius A* fekete lyuk egy ismeretlen objektumot „eszik”, amelyet X7-nek neveztek el a kutatók. A porból és gázfelhőkből álló X7 a fekete lyuk hatalmas ereje miatt nagyon megnyúlt; a tudósok arra számítanak, hogy még azelőtt szétszakad, hogy befejezné a pályáját.


Az X7 eredetéről egyelőre nem sokat tudni, bár a tudomány jelen állása szerint feltehetően két csillag összeütközéséből született, amely jelentős gázfelhő kibocsátással járt. Végleges megszűnése a tudósok szerint olyan esemény lesz, amely miatt a fekete lyuk valószínűleg tűzijátékként fog világítani. Az X7 várhatóan 2036 körül kerül a legközelebb a fekete lyukhoz.

szupermasszív fekete lyuk

A Sagittarius A* a Földtől mintegy 26 ezer fényévre található, a Nyilas és a Skorpió csillagképek határához közel, a Tejútrendszer központjában.

A mindent felfaló fekete lyukak már hosszú évtizedek óta mozgatják a kutatók fantáziáját, és bár egy-két dolgot már sikerült kideríteni róluk, stílusosan szólva még mindig csak sötétben tapogatóznak a tudósok. Amit biztosan tudunk, hogy egy olyan objektumról van szó, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?