Furcsa rekordot ért el a félvezetők piaca

A félvezetők piaca minden eddiginél több pénzt hozott 2022-ben, ám ez mindennek tűnik, csak rekordévnek nem. 

A félvezetők piaca 2022-ben minden eddiginél több pénzt hozott, mivel a teljes árbevétel elérte az 595,7 milliárd dollárt, ami felülmúlta a 2021-es rekordot is (592,8 milliárd dollár). Ugyanakkor ez a piac négy egymást követő negyedévben csökkenő tendenciát mutatott, így az Omdia legfrissebb kutatása szerint jelen állapotában minden másnak tűnik, mint rekordévnek. A tavalyi év utolsó negyedéve 9%-os csökkenést mutatott az előző negyedévhez képest, ami a legnagyobb visszaesés a jelenlegi időszakban. 2022 utolsó három hónapjának 132,4 milliárd dolláros bevétele mindössze 82%-a 2021-es év hasonló időszakának, ami 161,1 milliárd dolláros negyedéves rekordbevételt hozott.


Kép: Innovation News Network

2021-ben minden főbb alkalmazási csoport kétszámjegyű növekedési ütemmel könyvelt el bevételeket, a vezetékes kommunikáció 11%-os növekedésétől a fogyasztói elektronikában használt félvezetők 36%-os növekedéséig. A 2022-es rekordbevétel vegyesen alakult, a csúcspontot az autóipari félvezetők piacának 21%-os növekedése jelentette éves szinten. A másik véglet az adatfeldolgozási szegmens volt, amely éves szinten 6%-kal csökkent, mivel a PC-k és egyéb alkalmazások iránti kereslet gyengült. A memóriapiac szenvedte meg leginkább a jelenlegi visszaesést, amely 2021 harmadik negyedévében még 46,5 milliárd dolláros rekordot ért el. Tavaly azonban az utolsó  negyedévben ennek a számnak mindössze 52%-át, 24,1 milliárd dollárt hozott. Érdekes egyébként ez a trend, hiszen nemrég még chiphiánytól szenvedett a szegmens, most pedig bevételcsökkenéssel kellett szembesülnie.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?