Kína nem csak a 6G-ben, hanem az optikában is a legjobb

Nagyon úgy tűnik, hogy Kína domináns előnyre tett szert a 6G-ben és a fejlett optikai technológiák kutatásában az Egyesült Államokkal szemben. 

A globális kutatási eredményeket elemezve az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) arra a következtetésre jutott, hogy Kína 44 technológiai területből 37-ben vezet. Megállapítása közt az is szerepel, hogy számos szegmensben előrébb jár az ázsiai ország, mint azt sejteni lehetett. Egyes területeken több mint ötször annyi nagy hatású kutatást végez, mint legközelebbi versenytársa. A tanulmány szerint a tíz vizsgált, mesterséges intelligenciával és IKT-val kapcsolatos technológia közül hét területen a kommunista ország dominál. Az új 5G és 6G rádiózás terén vezető szerepét az ASPI „magas kockázatúnak” minősíti, ami azt jelenti, hogy messze megelőzi legközelebbi versenytársát.


Kép: Popular Science

A jelentés szerint az új rádiós kutatásokkal foglalkozó, nagy hatású kutatási témák 29,7%-át kínai szakemberek jegyzik, őket követi az Egyesült Államok 9,5%-kal és az Egyesült Királyság 5,2%-kal. A fejlett optikai kutatások terén 37,7%-kal vezet az USA előtt, ami 12,8%-ot mondhat magáénak. A gépi tanulás és a természetes nyelvi feldolgozás terén azonban Kína és az USA fej-fej mellett haladnak, míg a többi IKT-terület, köztük a fejlett adatelemzés, az MI-algoritmusok és a kiberbiztonság terén az ázsiai nemzet egészséges előnnyel vezet. Továbbá négy kvantumkutatási területből háromban szintén kínai dominancia tapasztalható, beleértve a kvantumkommunikációt is, míg az USA a kis műholdak és az űrindító rendszerek terén vezet. Az ASPI közölte, kutatását azzal a céllal frissíti, hogy felmérje a nemzetek jövőbeli technológiai képességeit, és rávilágítson a hosszú távú stratégiai trendekre.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?