Féreghold fog világítani ma éjjel felettünk

A március 7-ére várható telihold Féreghold néven vonult be a történelembe. Égi kísérünk a keleti határainknál 17:22, Budapesten 17:33, nyugaton pedig 17:43 bukkan majd fel.

A nem túl biztató worm moon, azaz a féreghold elnevezés az észak-amerikai őslakosoktól származik, akik mindegyik teliholdnak külön nevet adtak – a januári a farkashold, a februári az éhes telihold nevet viseli. A féreghold elnevezés arra az időszakra utal, amikor elolvad a hótakaró, és a földből előkerülnek az első giliszták, melyek eleségül szolgálnak az éhes madarak számára.


Az európaiak a márciusi teliholdat nagyböjti teliholdként ismerik, melynek neve a húsvét előtti böjti időszakra utal. A márciusi telihold egyébként egybeesik a Purim nevű zsidó ünneppel, amikor a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek.

Fotó: Shutterstock

A hinduk számára a mostani telihold a Holi ünnepét is jelenti, amikor az emberek málygával űzik el a gonoszt és színes porokkal és festékes vízzel locsolják egymást, így emlékezve meg Hiranjakasipu király legendájáról. Ezzel szemben sok buddhista számára a márciusi telihold a Māgha Pūjā fesztivál ideje, melynek alkalmával a hívők elmennek a templomaikba és különféle jó cselekedeteket végeznek. A Māgha Pūjā nemzeti ünnep Kambodzsában, Laoszban, Burmában és Thaiföldön.

A következő telihold április 5-én esedékes, amit hagyományosan rózsaszín Holdnak is hívnak, a rózsaszín vadvirágok után, amelyek az évnek ebben az időszakában kezdenek virágozni Észak-Amerika egyes részein.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?