Ezeket a munkákat veszélyezteti leginkább a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődését látva okkal merülhet fel a kérdés, mely munkák azok, amelyekért bejelentkezhetnek a robotok. 

A mesterséges intelligencia számos emberi feladatot képes automatizálni, tulajdonképpen erre is lett kitalálva, ám arra talán kevesen számítottak, hogy ilyen rohamos mértékben kezd el fejlődni. Jó példa erre a világsztárrá avanzsált ChatGPT nyelvi modell, amelynél kevesebb forróbb téma létezik jelenleg a világon.


A New York-i Egyetem, a Princeton és a Pennsylvaniai Egyetem professzorai arra a sokakat érdeklő kérdésre keresték a választ egy nemrégiben megjelent cikkükben, hogy mely szektorokat fenyegeti leginkább a mesterséges intelligencia fejlődése, az ugyanis meglehetősen egyértelműnek látszik, hogy idővel a cégek az automatizációt helyezik majd előtérbe a drága emberi munkaerővel.

Szerinted mely munkák vannak veszélyben a mesterséges intelligencia miatt?

Azt találtuk, hogy a nagy nyelvi modellek által legjobban fenyegetett foglalkozások közé tartoznak a telemarketingesek és a tanárok, főképpen azok, akik nyelvtant, irodalmat, idegen nyelvet és történelmet tanítanak” – írják a kutatók, hozzátéve, hogy az iparágak közül a jogi szolgáltatások, az árupiac és a beruházások lehetnek a leginkább érintettek.

Hogy mikor jön el annak az ideje, hogy a mesterséges intelligencia masszív leépítésekhez vezessen, nem tudni, ám az ettől való félelem nem alaptalan. Az egyik nagy múltú szerkesztőség, a CNET nemrégiben felmondott több újságírójának is, nem sokkal azután, hogy kiderült, a cég hónapokon keresztül mesterséges intelligencia által írt cikkeket publikált az oldalán, mindezt úgy, hogy nem igazán igyekezett az olvasók tudtára adni, hogy az írásokat egy algoritmus kotyvasztotta. De a technológia már a könyvpiacon is felfordulást okozott: az Amazonon megjelentek az MI által írt könyvek, melyek néhány óra leforgása alatt készültek egy-két kulcsszó és a ChatGPT segítségével.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?