A Hubble szerint elszökhetett az egyik fekete lyuk

A veterán űrteleszkóp különleges jelenetnek lehetett szemtanúja: az egyik szupermasszív fekete lyuk kiszabadult a galaxisából és őrült sebességgel „száguldozni” kezdett a kozmoszban. 

A szupernagy tömegű fekete lyukak általában a galaxisok középpontjában helyezkednek el, de az újonnan felfedezett fekete lyukról ez nem mondható el. A tudósok a Hubble felvételei alapján úgy vélik, hogy a szóban forgó objektum kiszabadulhatott a galaxis szívéből és közel ezer mérföldes sebességgel száguldozni kezdett a kozmoszban.


Az „elszabadult” fekete lyukak jelenlétét elméleti szinten már bizonyították, ám mindeddig kevés bizonyíték volt rájuk. Ha a későbbi vizsgálatok során igazolást nyer a tudósok feltételezése, ez lehet az eddigi legkomolyabb bizonyíték arra, hogy a szupernagy tömegű fekete lyukak kilökődhetnek a galaxis középpontjából.

Az Eseményhorizont Távcső felvétele a Messier 87 fekete lyukról. (Wikipédia)

Habár továbbra sem világos, hogy a fekete lyuk miért hagyta el a galaxis középpontját, a a legvalószínűbbnek tűnő magyarázat szerint két galaxis összeolvadásakor a szupermasszív fekete lyukaik is egyesülnek – írja a Futurism. A tudósok úgy vélik, hogy 39 millió évvel ezelőtt egy harmadik galaxis zavarhatta meg a „légyottot”, melynek hatására az egyik fekete lyuk kilökődött a kozmoszba.

Érdekesség, hogy a „szélhámos” objektum nyomára a csillagok vezették a kutatókat, akik úgy vélik, hogy az elszabadult fekete lyukak csillagokat hozhatnak létre, ahogy áthaladnak a galaxison.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?