A Nokia és a NASA 4G-t visz a Holdra

A Nokia és a NASA közös programjának a célja a fenntartható működés kifejlesztése a marsi küldetésekre való felkészüléshez. 

A NASA, az Intuitive Machines, a Lunar Outpost és a SpaceX vállalatokkal közösen a Nokia azt tervezi, hogy még idén elindít egy rovert és egy leszállóegységet egy kéthetes IM-2 küldetésre. Ennek keretein belül áll üzembe az első 4G LTE mobilhálózat a Holdon, amelynek célja annak bizonyítása, hogy a földi mobiltechnológiák felhasználhatók a jövőbeli küldetéseken is a kapcsolat biztosítására. Az LTE-t kifejezetten azért választották a küldetéshez, mert „az LTE/4G jól bevált a földi hálózatokban, kiváló teljesítményt és méretgazdaságosságot biztosít, és megfelel a küldetés kezdeti követelményeinek. Emellett kikövezheti az utat az 5G-hez” – írta Thierry E. Klein, a Nokia Bell Labs vállalati és ipari automatizálási kutatólaboratóriumának vezetője a projektről szóló blogjában.


Kép: Nokia

Ebben kifejtette, hogy az LTE-bázisállomás integrált EPC-funkciókkal és passzív antennarendszerrel rendelkezik majd, és az Intuitive Machines holdi leszállóegységére szerelik fel. A holdjáró a leszállóegységen keresztül jut el a Holdra, és annak felszínére érve önállóan települ. Ezután egy LTE-kapcsolat fogja összekötni a leszállóegységet és a holdjárót, hogy a Holdon is legyen kapcsolat. A célok között szerepel a nagyon közeli, akár néhány száz méteres, majd pedig a nagyobb hatótávolságú kommunikáció tesztelése a leszállóegységtől két-három kilométeres távolságban A holdjáró valós idejű videót és telemetriát küld az Intuitive Machines küldetésirányító központjába. Az IM-2 küldetés tanulságait a NASA Artemis programja keretében fogják felhasználni, hogy 2030-ig fenntartható működést fejlesszenek ki a Holdon, és előkészítsék a Mars-missziókat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?