Nem mindenkinek egyértelmű, miből készül a pirospaprika

Egy tudományos témákkal foglalkozó oldal szerint sokan nincsenek tisztában azzal, miből készül a pirospaprika. 

Ha itthon elhangzik a pirospaprika szó, mindenki tudja, miről van szó. Paprikás krumpli, halászlé, pörkölt, gulyásleves és még hosszan sorolhatnánk azoknak a magyar fogásoknak a nevét, melyeknek elengedhetetlen kelléke a közönséges paprikából finomra őrölt por.

A fűszerpaprika a hazai konyha egyik legalapvetőbb fűszere, de a magyar fogások mellett a nemzetközi konyha is előszeretettel használja. Éppen ezért olyan meglepő, hogy a jelek szerint meglepően sokaknak okoz fejtörést, miből is készül a pirospaprika.

Az IFL Science arról számolt be nemrégiben, hogy egy ausztrál élelmiszeripari cég egyik legutóbbi bejegyzésében arról írt az Instagramon, hogy a pirospaprika nem a saját találmányuk, hanem egy fűszer, amit paprikából készítenek. Habár ez az állítás a legtöbbünk számára minden bizonnyal evidens, a kommentek alapján arra lehet következtetni, hogy nem mindenki van ezzel ugyanígy.

A fűszert és a zöldséget a régi magyar konyha nem ismerte, feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg Magyarországon az 1600-as években. Széles körben csak a 18. században terjedt el, az első példányokat pedig a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. A paprika Szeged és Kalocsa körzetében vált valóban jelentős kultúrnövénnyé.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?