Már nem csak a diákok, a tanárok is használják a ChatGPT-t

Egy fiatal középiskola tanár nemrég arról beszélt egy hírportálnak, hogy az OpenAI ChatGPT-je nagyban megkönnyíti számára a munkát. 

Sokat hallani mostanság, hogy a mesterséges intelligenciára gyakorlatilag emberszintű szövegek megalkotására képes, sőt a Google chatbotja még arra is képes volt, hogy elhitesse a fejlesztőjével: öntudatra ébredt. A mesterséges intelligencia többek közt a közoktatási intézmények falai közé is beszivárgott, komoly aggodalmat váltva ki az oktatói közösségben, akik emiatt változtatásokat kényszerülnek végrehajtani abban, ahogyan az oktatás hagyományosan folyik immár hosszú éve. Habár eddig főképp arról szóltak a hírek, hogy a diákok máris felfedezték, milyen „segítség” lehet a mesterséges intelligencia, a jelek szerint nem csak ők, de a tanárok is elkezdtek kacsingatnak a világsztárrá avanzsált chatbot felé.


Egy 27 éves ír középiskolai tanár, Shannon Ahern az Insidernek vallott arról, hogy kipróbálta a ChatGPT-t az óratervek elkészítéséhez, és nagyon is elégedett volt a végeredménnyel. „Amikor először használtam a ChatGPT-t, viccnek gondoltam a dolgot, és megkértem, hogy írjon verseket a Pitagorasz-tételről, majd írjon egy számot a matematikáról Taylor Swift stílusában” – mondta a tanár. Miután azonban a diákok tetszését elnyert a ChatGPT szövege, Ahern tovább kísérletezett a chatbottal, ami állítása szerint növelte a munkahatékonyságát, ugyanis a program olyan időigényes feladatokban segített neki, mint a munkalapok vagy a kvízek kitalálása.

ChatGPT tanár

Mostanra egyébként számos oktatási intézmény betiltotta a ChatGPT-t, Franciaországban pedig akár a felsőoktatási intézményből is elbocsáthatják azt a diákot, aki a mesterséges intelligenciát használja egy dolgozat megírásakor. Ahern iskolája még nem tiltotta be a ChatGPT használatát, és a tanár őszintén reméli, hogy ez a jövőben is így marad. Szerinte a mesterséges intelligenciától nem óvni kell a diákokat, hanem meg kell tanítani nekik, hogyan használják azt felelősségteljesen.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?