A tavaszi pollenallergia ellen is véd az új Dyson űrlégszűrő

Volt már nálunk teszten jó pár Dyson készülék és nagyon szeretjük is őket, ezért aztán nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy nálunk fog vendégeskedni a cég legújabb légszűrője, a Dyson HP09, ami így a tavaszi pollenidőszakban külön jól jött. 

A Dyson

Mielőtt belekezdenénk a dologba érdemes egy pár szóban kitárni a gyártóra. A cég alapítója James Dyson, egy angol mérnök, aki megunta, hogy otthoni porszívójának porzsákja mindig megtelik és ilyenkor a porszívó teljesítménye is csökken. Ekkor nekiállt megtervezni a saját, porzsák nélküli porszívóját. A történet tehát egy porszívóval kezdődött. És persze azzal is folytatódott, mert a vállalat ma is úttörő ezen a piacon, de emellett több más, a légtechnikához szorosan kapcsolódó készüléket is fejleszt és gyárt. Vannak a porszívók mellett hajszárítói és légtisztítói, ventilátorai is.


Mindent IS mér.

Elmondhatjuk tehát, hogy a cég alapvetően a levegő mozgatásában érdekelt, amit profi szintre is fejlesztett.

Kialakítás és vezérlés

De térjünk vissza most a Dyson légszűrőjére! A készülék megjelenése kifejezetten futurisztikus, leginkább valamilyen sci-fi fegyverre vagy kortárs szoborra hasonlít. A felső részen elhelyezett ellipszisen keresztül áramlik ki a levegő, alul pedig egy komplex szűrőrendszer, illetve egy motor található. Az egész szerkezet forgatható, és dönthető, így gyakorlatilag tökéletesen pozicionálható. A magassága 76,4 centiméter, a készülékház átmérője 24,8 centiméter, a súlya pedig 5,5 kilogramm. Azaz viszonylag kevés helyet foglal, és könnyen mozgatható. 

Dyson HP-09 teszt
Jelzi, ha cserélni kell a szűrőt.

Telepakolták láthatatlan szenzorokkal, amelyek mérik a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, és összetételét. A kapott adatokat a beépített elektronika valós időben értékeli ki, és jeleníti meg a terméken található, kis méretű, kör alakú LCD kijelzőn. Így a felhasználó láthatja, hogy hány fok van a szobában, és arról is tájékoztatást kap, hogy milyen a levegő minősége. Emellett ezek az információk átküldhetőek egy okostelefonra, ahol a cég saját alkalmazása, a Dyson Link segítségével lehet azokat megjeleníteni. Ez pedig nagyon hasznos lehet, ha valaki távolról szeretné ellenőrizni, hogy a szerettei, tehát például idős szülei, vagy gyermekei milyen minőségű levegőt lélegeznek be. 

Dyson HP-09 teszt
Csinos a távvezérlője

 A dobozában ott pihen egy kecses távirányító, amellyel igen egyszerű a vezérlés, de ez a feladat elvégezhető mobil eszközzel is, a már említett alkalmazás révén. Sőt e programon keresztül a hangalapú irányítás is megoldott, azaz parancsszavakkal lehet utasítgatni a gépet (sajnos magyarul nem tud), hogy mit is csináljon. 

Mire jó?

Ezzel el is jutottunk a lényegig, azaz, hogy mire is jó ez az egyedi megjelenésű készülék. Ezeket az opciókat tekintjük át most röviden.

Ventilátor: Használható szimpla ventilátorként, azaz ilyenkor csak egyszerűen beszívja a levegőt a termék, és átáramoltatja az ellipszis alakú részen. Fontos megjegyezni, hogy a teljesítménye hatalmas, így akár képes erőteljes légáramot biztosítani. Ez nyáron nagy forróságban magától értetődően hűsítő érzést is kelthet, még úgy is, hogy effektíve a levegő hőmérsékletének csökkentésére nem képes. De akár az is beállítható, hogy gyengéden, észrevétlenül, huzatmentesen keringtesse át a levegőt a szobában. 

Dyson HP-09 teszt
Elegáns külső, minden lakásban jól mutat.

Fűtés: Ilyenkor az átmeneti időszakban az egyik leghasznosabb funkciója, hogy fel tudja melegíteni a levegőt, amit kibocsát magából. A tapasztalataink szerint egy 10 négyzetméteres szobában 5 perc után már meleg lesz, egy 30-40 négyzetméteres helyiségnél pedig ehhez nagyjából fél órára van szüksége. Korábban már volt szó róla, hogy nagyon egyszerűen pozicionálható és mozgatható, ebből fakadóan pedig az ember odaviheti maga mellé, és közvetlenül a testére, lábára irányíthatja. Ez pedig igen kellemes lehet, ha egy hirtelen lehűlés érkezik és a fűtési rendszert már nem szeretnénk bekapcsolni

Légtisztító: A masinát ellátták egy komplex, többrétegű szűrőrendszerrel, amely képes megkötni a levegőben található, akár 0,1 mikron átmérőjű részecskék, szennyeződések 99,95 százalékát. Azaz magyarán szinte tökéletesen meg tudja tisztítani a levegőt. Ez pedig a mai világban, amikor a betegségek, fertőzések robbanásszerűen terjednek, illetve amikor arra kényszerülhetünk, hogy otthon maradjunk, nagyon hasznos lehet. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a levegő megtisztításához, az átszellőztetéshez e masina használatával nem kell feltétlenül kinyitni az ablakot, hanem akkor is megtehetjük ezt, amikor nem vagyunk otthon.

Megsemmisíti a formaldehid részecskéket

Sok festékben és rétegelt lemezből készült bútorokban formaldehid van, amely káros az emberi szervezetre, és lassan bomlik le. A Dyson katalitikus szűrője viszont folyamatosan csapdába ejti és átalakítja a formaldehid részecskéket vízzé és szén-dioxiddá. És soha nem kell cserélni.

Dyson HP-09 teszt
Csinos a távvezérlője
A termék zajszintje működés közben egyáltalán nem vészes, de azért hallható a masina. Viszont bekapcsolható az éjszakai üzemmód, amikor működik, ám nagyon kicsi teljesítménnyel, és így gyakorlatilag hallhatatlan. 

Megéri az árát?

A Dyson HP09 egy kifejezetten felhasználóbarát, sokoldalú termék, amely arra, amire kitalálták nagyon jól használható. Nekünk a dizájn is nagyon bejött, igen szemrevaló ez a formavilág. Nem tolakodó, de azért figyelemfelkeltő, és modernitást sugároz. Viszont azt sem hallgathatjuk el, hogy az ára durván 350 ezer forint, ami azért bárhogy nézzük igen sok pénz egy ventilátorért, hősugárzóért és légtisztítóért, még akkor is, ha ezeket egy termékbe gyúrták.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Külső
  (5)
 • Teljesítmény
  (4.5)
 • Kezelés
  (5)
 • Sokoldalúság
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.6

Összegzés

A Dyson HP09 egy kiváló kialakítású, magas tudású készülék, talán csak az ára az egyetlen hátránya.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?