Bombajó a hajlítható kijelzős laptop!

Egyszerre tablet, notebook és monitor az Asus Zenbook 17 Fold. Megnéztük, hogy mit tud, van-e értelme.

Az Asus jelenleg a hordozható számítógépek piacának egyik legerősebb szereplője. A cég a jelek szerint gondol már a jövőre is, hiszen piacra dobtak egy olyan terméket, ami ma még rettenet egyedinek és különlegesnek számít.


Asus Zenbook 17 Fold
Asus Zenbook 17 Fold

Ez a hajlítható OLED képernyővel megtámogatott Asus Zenbook 17 Fold, amit mi is kipróbáltunk, hogy megnézzük van-e értelme ennek a koncepciónak.

A lényeg!

Asus Zenbook 17 Fold tulajdonképpen egy nagy, 17,3 colos érintésérzékeny kijelző, amely ketté hajtható. így tehát használható tabletként és egy 12,5 hüvelykes képernyővel ellátott mini laptopként is. Sőt, mivel a hátulján van egy kis kitámasztó, így monitorként is bevethető.Asus Zenbook 17 Fold

Ez a koncepció a valóságban teljesen jól működik, tényleg egy rettenet sokoldalúan használható masináról van szó. A hajlítás nem nagyon tűnik fel, persze itt egy nagyon picit hullámos a képernyő, de egyáltalán nem vészes a dolog. Nyilván aki profi grafikai munkára nem ez a legalkalmasabb eszköz, de hát nem is arra szánták.

Asus Zenbook 17 Fold
Asus Zenbook 17 Fold

Ez a hajtogatás egyébként iszonyatosan menő, tényleg mindenki megnézi, még az is, aki teljesen fogalmatlan a kütyükhöz. Jár mellé egy Bluetooth billentyűzet, amely mágnesesen cuppantható a készülékházra, így nem is kell feltétlenül a virtuális billentyűzetet használni, ami egyszerűen remek! Természetesen nem kötelező ezt a perifériát használni, hiszen minden BT kompatibilis külső perifériával képes együttműködni.

A képminőség

Az OLED kijelző felbontása (2560 x 1920) remek, a színei gyönyörűek a kontraszt végtelen. A fényerő (504 nit a méréseink szerint) kellően nagy ahhoz, hogy napfényben is lehessen használni, mondjuk egy kávézóban vagy egy parkban. Emellett a nagy dinamikatartományú (HDR10) anyagok visszaadása is kellően látványos, érzékelhető a HDR effekt.

Asus Fold
Asus Fold

A betekintési szög hibátlan, a színgazdagság óriási, a színpontosság a tesztjeink alapján rendben van (átlag delta E érték mindössze 1,3).

A mozgásmegjelenítés során hibákat nem tapasztaltunk, de mivel a képfrissítési ráta csak 60 Hz, az input lag pedig közepes (13,4 ms), ezért azt mondanám, hogy játékra van ennél jobb megoldás.

Hardver

Már csak azért is, mert a gaminget hardveresen sem támogatja, ugyanis hiányzik belőle a dedikált videókártya. Emiatt pedig a 3D-s játékok, tervezőprogramok, komplexebb médiaszerkesztők, renderelők használatáról le kell mondani.

Asus Fold
Asus Fold

A 12. generációs Intel Core i7-1250 U processzor, a 16 GB RAM-mal kiegészítve egyébkét bőven elég az általános hétköznapi-irodai használathoz. Azaz netezés, chatelés, Facebookozoás, videózás stb. villámgyors, és a nagy felbontású filmek lejátszása sem ütközik akadályba.

Üzemidő, tárhely, hűtés

A hűtőrendszert jól kitalálták, mert mikor teljes gázzal pörög a vas, akkor sem forrósodik át kellemetlenül a masina. Melegnek meleg nyilván, de nem éget azért. 1 TB-os SSD-t kapott, ami az átlagos használathoz bőven elég, főleg a hogy a hagyományosan sok helyet foglaló játékokkal értelemszerűen nem kell foglalkozni.Asus Fold

75 Wh-s akkumulátorral látták el, ami a mai laptop mezőnyben (pláne a 12,5 hüvelykes képátlójú modelleknél) az átlagosnál jobbnak számít. De mivel itt negy egy hagyományos eszközről van szó, ezért az üzemidő jóindulattal is csak közepes. Azaz be kell érni használattól függően 5-7 órával 50 százalékos fényerő mellett. A hangminőség terén hozza a nagy átlag szintjét, azaz kellően hangos, de azért hanyattesni nem fog senki tőle, hiszen a mélyek hiányoznak.

Dizájn, megjelenés

A dizájnja nyilván remek, ez a hajtogatás nagyon királlyá teszi a megjelenését. A vastagsága összehajtva 2,5 centi, a súlya pedig másfél kilogramm, tehát egy hagyományos laptoppal e téren nincs versenyben, de azért még bőven a „könnyen hordozható” kategóriában van.

Ár

Az Asus Zenbook 17 Fold jelenleg 1,1 millió forintba kerül. Közvetlen versenytársa nincs, így nem is lehet nagyon mihez mérni. Drágának drága, de hát egy ilyen eszköz esetében ez abszolút érthető.

Kinek ajánljuk – Asus Zenbook 17 Fold

– Egy valóban különleges eszközre vágyik
– Azt akarja, hogy mindenki megbámulja
– Tabletet és laptopot keres
– Filmezésre keres eszközt
– Általános hétközanpi használatra keres mobil számítógépet

Kinek nem ajánljuk – Asus Zenbook 17 Fold

– Olcsó laptopot venne
– Játékra keres gépet
– Nagy képátlójú notebookra van szüksége
– Fontos az extrémen nagy üzemidő

Még több info az Asus Zenbook 17 Fold termékről a hivatalos honlapon

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Dizájn
  (5)
 • Képminőség
  (5)
 • Teljesítmény
  (4)
 • Akkumulátor
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.4

Összegzés

Az Asus Zenbook 17 Fold egy igazi, innovatív, ultraprémium termék! Egy sok szempontból páratlan, egyedülálló gép! Imádtuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?