Olaszország mezőgazdasági minisztere háborút folytat a laboratóriumban termesztett hús ellen.
Az elmúlt években sorra jelennek meg az olyan cégek a piacon, amelyek növényi húsalternatívákkal kísérleteznek annak érdekében, hogy megoldást kínáljanak az emberiség számára az állattenyésztés visszaszorítására. A hústermékek előállítása ugyanis jelentős terhet ró a környezetre, elég csak a kérődző állatok metánkibocsátására gondolni, amely sokszorosan erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Szakértők szerint a vegán húspótlók mellett az állati sejtekből növesztett hús lehet az állattenyésztés egyik ígéretes alternatívája, ám nem minden ország örül a bioreaktorokban termesztett élelmiszernek.
Francesco Lollobrigida, Olaszország mezőgazdasági minisztere arról számolt be, hogy az olasz kormány kedden jóváhagyta a laboratóriumban előállított élelmiszerek használatát tiltó törvényjavaslatot – számolt be a The Guardian. Amennyiben a javaslatot a parlament is elfogadja, Olaszország nem állíthat elő élelmiszert gerinces állatok sejtjeiből. A jobboldali Olasz Testvérek párt képviselője szerint erre az olasz hagyományok és a kultúra megőrzése miatt van szükség.

Habár a laboratóriumi hús valóban jó alternatívája lehet az állati húsnak, sokan tartanak ezektől az élelmiszerektől, ráadásul nem ez az egyetlen gond velük: az is hátráltatja a bioreaktorokban szaporított hús tömeggyártásba kerülését, hogy egyelőre rendkívül költséges és lassú az előállítási folyamat.
Az olasz agrártárca nemrégiben egyébként a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését is szigorította, arra hivatkozva, hogy az olaszok többsége amúgy sem kíván rovart fogyasztani.
[sc name=”facebook” ][/sc]