Hamisan vádolt meg szexuális zaklatással egy egyetemi tanárt a ChatGPT

Egy amerikai jogászprofesszor a kollégájától tudta meg, hogy a ChatGPT hamisan azt állította róla, hogy szexuálisan zaklatta az egyik diákját. 

Ijesztő esetről számolt Jonathan Turley, a George Washington Egyetem jogászprofesszora az USA Today vezércikkében: az OpenAI mesterséges intelligenciával működő chatbotja, a ChatGPT azt állította róla, hogy súlyos szexuális zaklatási botrányba keveredett. Turley a kollégájától tudta meg, hogy a ChatGPT hazugságokat terjeszt róla.


Turley kollégája, Eugene Volokh azt a feladatot adta a chatbotnak, hogy írja le a szexuális zaklatással vádolt amerikai jogászprofesszorok nevét, és forrásokat is hozzon az esetekhez. Volokh-t nagyon megdöbbentette, amikor a ChatGPT azzal állt elő, hogy az általa is ismert Turley egy alaszkai osztálykirándulás alkalmával verbálisan zaklatta az egyik diákját, majd fizikai érintkezéssel is próbálkozott. Az információ forrásaként egy olyan 2018-ban a The Washington Post-ban megjelent cikket jelölt meg a program, ami valójában nem is létezett, emellett Turley sem zaklatta a diákjait, sőt még az alaszkai osztálykirándulás is csak kitaláció volt.

ChatGPT hamisan
Hamisan állította egy amerikai jogászprofesszorról a ChatGPT, hogy zaklatta az egyik diákját. (Fotó: Adobestock)

Közvetlenül Turley cikkének megjelenése után, felröppent a hír, hogy egy ausztrál polgármester a világon elsőként perre készül a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI ellen, miután a chatbot súlyos hazugságokat állított róla. A politikus állítólag felszólította a céget, hogy 28 napon belül korrigálják a róla szóló információkat, amennyiben ennek nem tesznek eleget, becsületsértési pert fog indítani ellenük.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?