Újabb szereplővel bővült a műholdas 5G piaca

Lassan annyian tolonganak a műholdas 5G körül, hogy mások már nem is nagyon férnek oda. 

A műholdas 5G egyre több szereplővel bővül, most pedig itt egy újabb, aki azt gondolja, hogy neki is kellene egy szelet a tortából. A Sateliot első, alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdját tegnap késő este lőtték fel. Ez pedig az első lépés a spanyolországi székhelyű, születőben lévő műholdas kommunikációs szolgáltató azon tervei felé, hogy végül 250 műholdat állítson pályára az 5G-alapú keskeny sávú IoT  kapcsolatok támogatása érdekében. Az első Sateliot műholdat a SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetéről állították pályára, amely a kaliforniai Vandenburg űrrepülőtérről indult. A 22 kilós eszköz, ha egyszer működésbe lép, bő kétmillió négyzetkilométernyi területen tud 5G-lefedettséget biztosítani.


Kép: NSTXL

A műhold képes támogatni az NB-IoT-kapcsolatokat a 3GPP Release 17 nem földfelszíni hálózatok (NTN) specifikációjának használatával. Ez a specifikáció lehetővé teszi, hogy a műhold kommunikáljon a földi 5G eszközökkel és az IoT-kapcsolatokra összpontosítva. A Sateliot korábban azt nyilatkozta, hogy idén további négy műholdat tervez felbocsátani, 2025 végére pedig szeretné elérni a 250 egységből álló teljes konstellációt. Az ABI Research előrejelzése szerint a LEO-alapú műholdas szolgáltatások 141 milliárd dollár szolgáltatási bevételt generálhatnak 2030-ig. A távközlésre összpontosító műholdas szolgáltatások egyre nagyobb figyelmet kapnak, mivel így a nehezen elérhető helyeken is biztosítható valamilyen szintű kapcsolat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?