A Kongresszusi Könyvtárba kerül a Super Mario zenéje

A Super Mario zenéjeaz első videojáték-dallam, ami a Kongresszusi Könyvtárba kerül. 

Az eredetileg 1985-ben a Famicomra és a NES-re megjelent, eltéveszthetetlen Super Mario zene egyike annak a 25 felvételnek, amelyek a Kongresszusi Könyvtárba kerülnek. A játék zenéjének „hivatalos” neve „Ground Theme”, és szerzője Koji Kondo, aki nemcsak a Mario-téma számos változatát, hanem több egyéb, közismert dallamot is alkotott a Punch-Out!!!-tól a The Legend of Zelda-ig. Emellett ő hangszerelte a Super Smash Bros. sorozat, a Star Fox, a Super Mario Odyssey és a Super Mario Maker 2 zenéit is.


De legismertebb témája minden bizonnyal az, amit szinte mindenki bármikor fel tud idézni, és a dallamát többször is felhasználták már különböző Mario-játékokban, sorozatokban és filmekben. A Nintendo 2016-ban még a játék híres érme-hangját is levédette, amely az egyik legtöbbször használt hang az összes Super Mario-játékban. A játék zenéjén kívül olyan felvételek is a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvételi Nyilvántartásába kerültek, mint Mariah Carey „All I Want for Christmas Is You”-ja, Madonna „Like a Virgin”-je, a Led Zeppelin „Stairway to Heaven”-je, a Eurythmics „Sweet Dreams” című szerzeménye és Daddy Yankee „Gasolina” című dala. Ami pedig a Mario univerzumot illeti, tulajdonképpen minden olyan eszközre megjelent, aminek van kijelzője, legyen az bármely játékkonzol, vagy akár egy digitális ébresztőóra. Sikere pedig immár közel negyven éve töretlen, és valószínűleg így is marad egy darabig.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?