A tudósok szerint ez a módszer egy csapásra megoldhatja a klímaválságot

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem tudósai szerint a biológiai szénmegkötés száz százalékos megoldást jelenthet a klímaváltozásra – legalábbis ebben reménykednek a kutatók. 

A szénmegkötés, mint a klímaváltozás egyik lehetséges megoldása, már évekkel ezelőtt felmerült, és sokan napjainkban is úgy gondolják, hogy ez lehet az a módszer, amely megoldhatja az emberiség régóta fennálló és rendkívül súlyos problémáját. A szén megkötése többféle módon is lehetséges, ám az egyik legismertebb változat a biológiai szénmegkötés, amely a növények szén-dioxid-megkötő tulajdonságait veszi alapul. A módszernek van azonban egy komoly hátránya is: hiába „nyelik” el a növények a sok szén-dioxidot a fotoszintézis során, lebomlásukkor szén-dioxid és metán szabadul fel, vagyis az elnyelt anyagok egy része újra visszakerül a környezetbe.


A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent új tanulmány a biológiai szénmegkötésről szól, pontosabban arról az elképzelésről, hogy a növények jelentik a klímaváltozás kulcsát, mivel azok természetes módon szívják fel a felesleges szén-dioxidot a levegőből. A tudósok most egy új ötlettel álltak elő, amellyel megakadályoznák, hogy a növények által elnyelt szén-dioxid újra visszajusson a környezetbe. Ennek elkerülése érdekében a tudósok azt javasolják, hogy a növényeket életük végén speciális hulladéklerakókba kellene helyezni, ahol só segítségével szárazon tartanák őket, így megakadályozható lenne, hogy a szerves anyagok bomlásnak induljanak.

Eli Yablonovitch, a tanulmány vezető szerzője szerint ezzel a módszerrel száz százalékban felszámolható lenne a klímaválság, azt azonban ő is beismeri, hogy ennek az eljárásnak is megvannak a maga buktatói. Nagy esőzések alkalmával például bonyolult lenne szárazon tartani az elhalt növényeket, valamint az eljáráshoz szükséges nagy mennyiségű só beszerzése is komplikációkba ütközhet.

szénmegkötés
A biológiai szénmegkötés a klímaválság kulcsa? (Fotó: Pixabay)

Számos tudós és cég dolgozik azon, hogy valahogy ki lehessen vonni a szén-dioxidot a levegőből. A CRISPR/Cas9 génszerkesztési módszer kifejlesztéséért kémiai Nobel-díjjal jutalmazott amerikai kutató, Jennifer Doudna tavaly nyáron egy kutatócsoportot alapított, melynek tagjai többek közt szén-dioxidra éhes szupernövények kifejlesztését tűzték ki célul. A projektet a Facebook-alapító milliárdos üzletember, Mark Zuckerberg is támogatja.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?