Egy új kutatás szerint nem csak testileg, hanem lelkileg sem tesz jót a sült krumpli.
A jó alaposan megsózott, cukros ketchuppal elárasztott, olajban készült sült krumpliról eddig is tudtuk, hogy egészségtelen, egy új kutatás szerint azonban nem csak fizikálisan tesz rosszat. Egy kínai kutatócsoport azt találta, hogy a sült burgonya fogyasztása 12 százalékkal növelte a szorongás, 7 százalékkal pedig a depresszió kockázatát, azokhoz képest, akik nem fogyasztottak rendszeresen olajban sült ételeket.
A PNAS folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányhoz mintegy 11 év alatt több mint 140 ezer alany eredményeit értékelték ki a kutatók – írja a CNN. Miután kizárták azokat, akiket az első két évben depresszióval diagnosztizáltak, a megmaradt résztvevők közül 8 294 esetében szorongást, 12 735 esetében pedig depressziót állapítottak meg azoknál, akik rendszeresen olajban sült ételeket fogyasztottak, míg kifejezetten a sült burgonya esetében 2 százalékkal nőtt a depresszió kockázata a rántott fehér húsokéhoz képest. A tanulmány emellett rámutatott arra is, hogy a fiatalabb férfiak nagyobb valószínűséggel fogyasztanak olajban sült ételeket.
A tanulmány szerzői úgy vélik, nem zárható ki, hogy a sült ételek fogyasztása növeli a szorongás, valamint a depresszió kialakulásának esélyét. A táplálkozási szakértők szerint azonban nem feltétlenül világos, hogy a mentális problémákat a sült ételek váltják ki, esetleg a a depresszió vagy szorongás tüneteit tapasztaló egyének fogyasztanak nagyobb eséllyel olajban sült ételeket.
[sc name=”facebook” ][/sc]