Megnéztük mit tud a Samsung kedvező árú telefonja. Azaz mennyire használható jól, és hogy megéri-e megvenni. Samsung Galaxy A14 teszt!

A Samsung az idén is rengeteg új telefonnal jelentkezik, amelyekkel megpróbálnak lefedni minél szélesebb vásárlói réteket. Az alacsonyabb, kedvezőbb árú, ám kisebb tudású kategória üdvöskéje a Samsung Galaxy A14, kipróbáltuk, leteszteltük, hogy mit tud, mire jó és kinek jó.samsung-galaxy-a14

Képminőség

A vállalat elkötelezett támogatója az OLED képalkotási eljárásnak, de ebbe a telefonba takarékossági okokból egy PLS LCD kijelző került. A tökéletes feketet és kontrasztot el lehet felejteni, és ez látszódik is azonnal, ha valaki ránéz a készülékre. A színek nem olyan szépek, markánsak, mint az OLED-es modelleknél.

samsung-galaxy-a14-fekszik

Viszont a felbontás meglepően nagy, 1080 x 2408 képpont, amivel bizony a legtöbb hasonló, kedvezőbb árú modellnél jobban teljesít. A részleteségre tehát nem lehet panasz, és a finom átmenetek hiteles visszaadása is megoldott. A legnagyobb valós kontraszt a méréseink szerint 1317:1, ami azért messze van az ideálistól.

A maximális fényerő 445 nit a méréseink szerint, ami ahhoz elég, hogy akár napfénynél is használható maradjon a modell, de tény, hogy ilyenkor a tónusok „megfakulnak”. A mozgásmegjelenítés során anomáliákat nem tapasztaltunk, de a 60 Hz-es maximális képfrissítési ráta miatt a görgetés, scrollozás és lapozás nem annyira folyamatos, mint amit magasabb tudású termékeknél megszokhattunk.

Teljesítmény/használat

A hardvertől (8 magos Mediatek MT6769 Helio G80 (12 nm) proci, + 4 GB RAM + Mali-G52 MC2 integrált grafikus chip) csodákat felesleges várni. A legjobb grafikájú, effektekkel kitömött játékokról le kell mondani, mint ahogy a videóvágásról is például.Samsung Galaxy a14

A képszerkesztéssel, böngészéssel, chateléssel, általános hétköznapi alkalmazások futtatásával nincs gond, bár tény, hogy azért olykor-olykor a kelleténél picit többet gondolkodik a masina. A nagyfelbontású videó állományokkal akadnak problémái, viszont a tapasztalataink szerint a térkép szoftverek jól működnek.Samsung Galaxy a14

Az alacsony teljesítményű hardvernek előnyei is vannak: Egyáltalán nem melegszik át a termék használat közben, és a fogyasztása is alacsony. Az 5000 mAh-s telep így akár 12-14 órán keresztül képes energiával ellátni, ami azért remek. A beépített hangrendszer átlagos. Azaz a hangerő rendben van, de a hangminőség nem az igazi, hiszen a basszusok fájóan hiányoznak, emiatt a végeredmény steril, művi.

A termék a Samsung saját, Android 13 alapú, One UI Core 5 rendszerére épül, ami egy remek platform. Stabil, gyors, tele van szuper extákkal, magyarul is tud.

Képalkotás

A Samsungtól megszoktuk a legmagasabb szintű fotós-videós képességeket a drágább modelleknél, de itt e téren kompromisszumokat kell kötni. Az 50 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű kamerával nem csak nappal, hanem este is lehet normális minőségű képeket lőni.samsung telefon

Az 5 megapixeles ultraszéles egység azonban csak jó fényviszonyok mellett használható, a 2 megapixeles makró kamerának pedig semmi értelme. Ezzel ugyanis még ideális körülmények között is általában gyatrák lesznek a képek. A videós képességei sem eget rengetőek. Optikai stabilizátor nincs, a 4K-ról le kell mondani, és Full HD esetén is csak 30 képkocka/másodperc a rögzítési sebesség, ami a gyors mozgásokhoz sajna kevés.

Dizájn

A külseje teljesen rendben van, első ránézésre simán azt is gondolhatja bárki, hogy itt egy lényegesen drágább, közékatagóriás telefont lát. A kávák vékonyak ugyanis, a hátlapon hangsúlyosan ott figyel a több kamera, bár az árulkodó, hogy a kijelzőbe vágott kamerasziget helyett egy csepp alakú notch található.samsung-galaxy-a14-dizajn2

A készülékház műanyagból készült, de az összeillesztés minősége remek, és a gombok a szokásoknak megfelelően jó helyen vannak. A víz- és porállóságot el lehet felejteni, de ez ebben az árkategóriában annyira azért nem meglepő.

Ár

A Samsung Galaxy A14 ára kb 75 000 forint. Ez a tudásának megfelel. Igazán gyenge pontja nincsen, de olyan terület sem, ahol kiemelkedő lenne.

Kinek ajánjuk – Samsung Galaxy A14

– Megszokta a Samsung ökoszisztémát
– Nem akar sokat költeni telefonra
– Fontos a jó felbontás
– Lényeges az átlagosnál jobb üzemidő
– Átlagos, hétköznapi használatra keres egy megfizethető mobilt

Kinek nem ajánljuk – Samsung Galaxy A14

– Fotózna, videózna
– Játékra keres terméket
– Videóvágásra használná
– Fontos a tökéletes képminőség
– Lényeges a kiemelkedő fényerő
– Trendi, villantós dizájtelefonban gondolkodik

Még több információ a Samsung Galaxy A14 termékről a hivatalos weboldalon

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Dizájn
Képminőség
Teljesítmény
Akkumulátor
Kamerák
Ár/érték arány
samsung-galaxy-a14-teszt-ilyen-lett-az-olcso-telefonA Samsung Galaxy A14 egy ízig-vérig alacsony kategóriás telefon. Csodákat felesleges várni tőle, de tény, hogy olyan része nincs, ami teljesen használhatatlan lenne.