6g
Kép: Gizmochina

A 6G kapcsán már a tervezés fázisában úgy kell gondolkodni, hogy nagyjából zéró kibocsátású legyen. 

A fenntarthatóság fontos kérdéssé vált a távközlési ágazatban, és gyakran merülnek fel olyan témák, mint a kibocsátás és a hulladékcsökkentés. Bhushan Joshi, az Ericsson fenntarthatóságért és vállalati felelősségvállalásért felelős vezetője, aki az NGA Green G munkacsoportjának elnöke, arról beszélt, hogy fontos olyan célokat meghatározni, amelyek a 6G-t már a tervezés során fenntarthatóvá teszik. Joshi rámutatott, hogy mivel a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válnak, a társadalom és a befektetők is egyre inkább tudatában vannak az éghajlatváltozás kockázatainak.

Ez egybecseng James Gowen, a Verizon beszerzésért, globális ellátási láncért és fenntarthatóságért felelős vezető alelnökének gondolataival. A Big 5G Eventen tartott előadásában megjegyezte, hogy a vállalat egyéb környezetvédelmi kezdeményezések mellett nagymértékben támogatja a megújuló energiákat, és elmondta, hogy a Wall Streeten nagy az étvágy a fenntartható befektetések iránt. Eközben a Green G munkacsoport azt vizsgálja, hogyan lehetne csökkenteni a 6G környezeti lábnyomát és energiafogyasztását. Joshi szerint ha az 5G az energiahatékonyságról szólt, akkor a 6G-nek a nettó nulláról kell szólnia.

6G
Kép: In Compliance Magazine

Rajendra Sadhu, az Innova Solutions munkatársa megjegyezte, hogy a fenntarthatóságot be lehet építeni a meglévő vizsgálati eljárásokba, amelyeknek a vállalatoknak már most is meg kell felelniük. Sarah LaSelva, a Keysight Technologies 6G marketingigazgatója eközben a szabványosításra és a 3GPP-ben való részvételre mutatott. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ágazat milyen hatással lehet más ágazatok szén-dioxid-mentesítésére. Joshi szerint a távközlés a nagy kibocsátású ágazatok kibocsátásának 15%-át képes megtakarítani, ami azt jelenti, hogy a távközlési ágazaton kívül más területeken is van potenciális hatás. Egyetértés mutatkozott abban, hogy bár az iparág már eddig is sokat tett az energiahatékonyság növelése érdekében, még mindig van mit tenni.

LaSelva megjegyezte, hogy bár az 5G nagyon jól teljesít ezen a területen, kevés bázisállomás van kizárólag erre a generációra dedikálva, a MIMO-antennák a régebbi berendezések tetejére kerülnek, ami tovább növeli az energiafogyasztást. A hatékonyabb berendezések telepítése mellett Joshi rámutatott, hogy az alvó üzemmódok hálózatba való integrálására is hangsúlyt kell fektetni. A gépi tanulást – mondta – arra lehetne használni, hogy „a forgalom alapján meg lehessen szervezni, hogy mikor kapcsolják ki a dolgokat”. Aggodalomra ad okot azonban, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás által megtakarított energia kevesebb lehet, mint amennyit e technológiák betanítása során fogyasztanak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

ForrásLight Reading