Újra világversenyen indul a győri egyetemisták által fejlesztett önvezető autó

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata saját fejlesztésű önvezető autóját ezúttal energiahatékonysági és autonóm kategóriákban indítja a versenyen.

Május 19-25. között a franciaországi Nogaróban megrendezett Shell Eco Marathonon vesz részt a Széchenyi István Egyetem legrégebb hallgatói csapata, az elektromos meghajtású versenyautók építésével és fejlesztésével foglalkozó SZEnergy Team. A verseny közel 100 éves múltra tekint vissza, a SZEnergy Team 2008 óta minden évben jelen van és komoly sikereket ért el az évek folyamán. Idén több mint 20 ország, több mint hatezer hallgatója méretteti meg versenyautóját; a győri csapat Európa és Afrika régióival száll ringbe.


A nogarói versenyen egy energiahatékonysági, valamint autonóm versenyszámban indulnak. Az energiahatékonysági versenyszámban a cél elsősorban nem a gyorsaság, hanem az energiahatékonyság, azaz hogy az autó minél nagyobb távolság megtételére legyen képes adott mennyiségű energia felhasználásával. Az autonóm versenyszámban a jármű önvezető képességeit kell bizonyítani: haladást, navigálást, akadálykerülést, valamint parkolási feladatot teljesítenek a versenyző csapatok. Az önvezetést az autóra épített érzékelők és beépített számítási egységek mellett a mobilhálózatról szerzett helyzetinformációk teszik – a csapat jelenlegi tudása szerint – a lehető legtökéletesebbé. A hazai tesztelések és a verseny során is fontos megbízható netkapcsolatot, amely a jármű precíz pozícionálásához szükséges, immár évek óta a Yettel biztosítja a csapat számára. A mobiltechnológia a jövő közlekedésének elengedhetetlen része, ezért is fontos a mobilszolgáltatónak a járműipari kutatás-fejlesztés támogatása.

Shell Eco Marathon(Shell.hu)

A 25 fős csapat négy részlege – gépészeti, elektronikai, autonóm járművek, valamint marketing és menedzsment – az autó különböző fázisain dolgozik.  Az aktuális versenyjárművet úgy fejlesztik, hogy annak menetellenállásai a lehető legkisebbek legyenek, így elérve a lehető legjobb energiahatékonyságot. A franciaországi verseny egyúttal felkészülést is jelent az őszi indiai világbajnokságra, melynek regionális kvalifikációs futama lesz a nogaroi megmérettetés.

A világversenyen való részvétel nem idegen a csapat számára: tavaly Hollandiában első helyen, világrekord eredménnyel energiahatékonysági, Franciaországban pedig második helyen önvezető kategóriában végzett. Idei céljuk, hogy megvédjék a korábban megszerzett címet.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?